Consiliului Concurenţei: Suspectăm înţelegeri la licitaţiile din industria lemnului

Data publicării:
bogdan chiritoiu la digi24
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Foto: Digi24

„Anul acesta vom finaliza investigaţia deschisă pe industria lemnului, unde suspectăm înţelegeri la licitaţiile organizate de Romsilva”, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate, conform Agerpres.

„Mergând spre lucrurile de anul acesta, avem investigaţii mari care se termină. Cea mai mare este pe industria lemnului. Suspectăm înţelegeri la licitaţiile organizate de Romsilva. Avem cazuri importante pe piaţa de asigurări şi legate de schimbul de informaţii în interiorul asociaţiilor, deci de modul în care comportă companiile în interiorul asociaţiilor.

Anul acesta, vom termina un alt caz pe piaţa de leasing în care analizăm comportamente în interiorul asociaţiilor. Prin aceste cazuri, vom da nişte mesaje către piaţă despre cum trebuie să fie comportamentul corect în interiorul asociaţiilor. Anumite comportamente, anumite schimburi de informaţii sunt ilegale. Aş vrea să conturăm ce au voie să facă companiile în asociaţii şi ce nu au voie”, a spus Chiriţoiu.

Potrivit şefului autorităţii de concurenţă, pe zona ajutoarelor de stat, este nevoie de o reglare între modul în care statul subvenţionează mai mult companiile de stat cu pierderi decât firmele private.

„Anul acesta, pe zona ajutoarelor de stat, se vor întâmpla procese importante. Legislaţia pe ajutor de stat e o problemă-pârghie prin care putem sprijini restructurarea companiilor, în special prin ajutor de stat. Statul român nu dă ajutoare atât de multe firmelor private cât subvenţionează direct sau indirect funcţionarea unor companii de stat care sunt în pierdere de mulţi ani.

Dacă nu reuşim să reglăm asta, nu vom reuşi în 2020 să scăpăm de pierderile din zona de transporturi şi de energie, cele două mari sectoare rămase în gestiunea statului şi unde avem companii cu pierderi. Vom pune economia românească şi bugetul statului pe un fundament mai solid. Companiile de stat aflate în restructurare au raportat pierederi de peste două miliarde de euro.

Complexul Energetic Hunedoara pierderi de peste un miliard de euro, TAROM şi CFR Marfă pierderi cumulate de un miliard de euro. În acest an, terminăm procesul la Compania Naţională a Uraniului şi începem procesul la TAROM şi CFR Marfă. Sunt ultimele bastioane ale economiei de stat şi e important să le ajutăm să funcţioneze cel puţin în echilibru, aşa cum am reuşit la un nivel la Oltchim”, a afirmat oficialul.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, participă marţi la ediţia cu numărul 10 a conferinţei PRIA Compettion, au anunţat organizatorii.

Editor: A. D. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri