Consultant fiscal: Companiile din energie vor plăti 2% din cifra de afaceri și pe 2018. Cum va calcula ANRE?

Data actualizării: Data publicării:
gabriel biris

Deoarece Ordonanța de urgență 114/2018 prin care Guvernul a introdus noi taxe pentru bănci și companii din energie și telecomunicații a intrat în vigoare pe 28 decembrie și nu a inclus o normă tranzitorie pentru titularii de licențe din domeniul energiei, aceștia vor plăti taxa și pe 2018, susține consultantul fiscal Gabriel Biriș. Doar că nu este clar cum se va calcula suma datorată.

Referindu-se la OUG 114/2018, catalogată de guvernatorul Mugur Isărescu drept o „trăsnaie”, consultantul fiscal susține că va fi bulversată o piață esențială și că din actul normativ lipsesc clarificări esențiale.

„«Trăsnaia» prevede o creștere a contribuției datorate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice (tot lanțul: producători de energie, traderi, transportatori, distribuitori) datorează o contribuție mărită de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri. Buun... OUG 114 a fost publicată pe 28 decembrie și a intrat în vigoare în aceeași zi. Trăsnaia nu conține o dispoziție tranzitorie, deci creșterea a intrat în vigoare pe 28 decembrie. Cum calculează contribuția pe 2018? 2% la cifra de afaceri pe tot anul 2018? Sau 2% la cifra de afaceri pe 4 zile din 2018? Pare că nici ANRE nu știe cum...”, scrie Gabriel Biriș pe contul său de Facebook.

Arătând „cum au reușit oamenii ăștia să bulverseze o piață esențială atât pentru industrie cât și pentru consumatori”, consultantul fiscal se întreabă: „Incompetență sau rea credință?”.

Acesta mai susține că, prin aplicarea acestei taxe de 2% „la fiecare jucător de pe lanț, în cascadă”, „cel puțin un sfert din prețul energiei la priză va fi astfel compus din această contribuție (minim 6% pentru un lanț scurt de distribuție din 4 jucători) și TVA”.

Miercuri, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, s-a declarat derutat și confuzat de Ordonanța de urgență a Guvernului care introduce așa-numita taxă pe lăcomie și a spus că ea trebuia discutată în Comitetul Național de Stabilitate Macroeconomică înainte de a fi adoptată. „Ne-a luat prin surprindere trăsnaia, este o ordonanță pe care nici nu știi de unde să o apuci”, a mărturisit guvernatorul BNR, care i-a dat o replică acidă și ministrului de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri