Administrator judiciar RADET: Bucureştenii vor rămâne fără apă caldă, dacă nu se rezolvă problema datoriilor către Romgaz

Data publicării:
RADET INSOLVENTA_Agerpres_4284501
Foto: Agerpres

Bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare, dacă autorităţile nu rezolvă, cu diplomaţie şi tact, problema datoriilor pentru gazele livrate de Romgaz, a declarat, marţi, Florian Mateiţă, reprezentantul Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, într-o conferinţă pe teme de profil, citat de Agerpres.

RADET INSOLVENTA_Agerpres_4284501
Foto: Agerpres

Întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca bucureştenii să rămână fără apă caldă în perioada următoare, în cazul în care Romgaz nu-şi va primi banii pentru gazele livrate către ELCEN, el a răspuns: „Evident. Dacă Romgaz opreşte furnizarea gazelor, ELCEN va avea o problemă, care se va propaga şi asupra RADET şi asupra populaţiei Bucureştiului”.

Reprezentantul distribuitorului de energie termică a arătat că această problemă se poate rezolva doar cu diplomaţie şi tact.

„E o teorie: ajungi în insolvenţă atunci când nu mai există încredere. Ştiţi cu toţii că, în momentul în care ai datorii şi prezinţi credibilitate, nimeni nu forţează plata acestora, ci se plăteşte eşalonat. Este o problemă de încredere între Romgaz, ELCEN, Ministerul Energiei, Primăria Bucureşti. Este o problemă de încredere care, dacă va fi rezolvată cu diplomaţie şi tact, nu se va întâmpla nimic. Dacă nu va fi rezolvată, se va întâmpla ce aţi spus”, a continuat Mateiţă.

El consideră că Guvernul va găsi totuşi o soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

„La momentul de faţă există o datorie scadentă a RADET către ELCEN de aproximativ 120 de milioane de lei, ea scade în fiecare zi cu ceea ce se acumulează în contul escrow, acel mecanism prin care banii se distribuie imediat ce ajung acolo în cotă procentuală pentru fiecare parte din acest SACET (sistem centralizat de alimentare cu energie termică - n.r.). Într-adevăr, există o sincopă şi nu doar ELCEN are această problemă, ci şi noi avem această problemă şi înţeleg că şi Primăria are această problemă pentru că există un buget diminuat. Cu toţii ştim că, atâta timp cât nu sunt suficienţi bani, există două posibilităţi, ori este majorat tariful, ori, dacă nu este majorat tariful, trebuie să se achite aşa cum a rămas stabilit în Consiliul Local de către Primărie cota ce îi revine, pentru a rămâne constant tariful populaţiei. Părerea mea este că se va ajunge la o înţelegere cu Guvernul şi că nu va exista nicio sincopă, iar lucrurile se vor aşeza, aşa cum s-au aşezat de câte ori a fost criză”, a spus Mateiţă.

ELCEN şi RADET se află în insolvenţă din 2016.

În alimentarea cu energie termică a Capitalei, lanţul este următorul: Romgaz furnizează gaze către ELCEN, iar acesta produce agentul termic, pe care îl distribuie RADET către populaţie. Consumatorii casnici plătesc un tarif subvenţionat din bugetul local, astfel că, în cazul în care Primăria nu livrează banii către RADET şi ELCEN, acesta din urmă nu poate plăti gazele furnizate de Romgaz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri