Sari la conținut

Adrian Mitroi: Băncile nu împart ”prăjitura dobânzilor”

Băncile retribuie depozitele populației la termen cu dobânzi în jurul a 1% deși plătesc Băncii Naționale dobânzi de 3% la banii împrumutați, iar inflația se va situa în acest an între 3% și 4%.

adrian mitroi ase

Foto: Facebook

Băncile comerciale nu vor da niciodată deponenţilor din ”prăjitura dobânzilor” mai ales acum că au aşteptări inflaţioniste, a declarat, pentru Agerpres.ro, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

"Investitorii îşi doresc mai mult risc acum. Sigur, au înţeles foarte bine că nu te joci cu băncile comerciale. Ele nu îţi vor da niciodată din prăjitura dobânzilor, mai ales acum că au aşteptări inflaţioniste, aşa că vor evita să ne dea şi bruma aia de randament. Când ai temeri de inflaţie, îi vezi pe cei care au accesul la informaţie şi ştiu cel mai bine - Banca Centrală - că se tem, cea mai bună modalitate de a te proteja la inflaţie este să cumperi capital propriu şi nu capital împrumutat. Ne îndreaptă sistemul financiar către construirea riscului individual, nu numai a riscului sistemic ca investitor şi deponent. Riscul de dobândă mi se pare cea mai importantă temă a anului. Dobânzile mai mari scad valorile portofoliilor marilor investitori în obligaţiuni. Preţul pe care îl plătim este cel al riscului mai mare, deci volatilitate mai mare şi aşteptări de randament mai mari. Nu cred în temerea de supraevaluare a activelor imobiliare sau bursiere", a spus Mitroi

Băncile au crescut marja de profit încasată din credite în comparație cu dobânzile plătite pentru depozitele la termen, în contextul creșterii ratelor interbancare din ultimele luni, relevă o analiză a Profit.ro, pe baza datelor publicate de BNR. Cele mai mari creșteri ale marjelor de profit sunt cele aferente populației, unde indexarea cu ROBOR a creditelor nu a venit la pachet și cu o creștere a dobânzilor plătite la depozite, în timp ce, pentru firme, băncile au crescut remunerația.