Alimentele scumpe nu sunt neapărat calitative. UE va testa dublul standard

Data actualizării: Data publicării:
Tokyo Named As The Most Expensive City, Osaka Follows
Supermarket. FOTO: Gulliver/ Getty Images

Facem si primul pas ferm pentru eliminarea dublului standard de calitate la alimente. Primele produse vor fi testate luna viitoare, iar Uniunea Europeană lucrează la regulamentul ce garantează esticilor că plătesc şi mănâncă aceleaşi produse ca occidentalii. Normele ar putea fi aplicate peste un an şi jumătate, iar în decembrie vom vedea şi lista neagră a producătorilor care schimba reţeta în funcţie de ţara. 

„Este bine să te uiţi pe etichetă dacă ai timp şi ochelarii la tine, dacă e mai scump înseamnă că e şi mai bun”, spune un cumpărător.

„Mitul” acesta nu mai este o garanţie pentru calitate. Mai multe ţări din estul Europei s-au plâns că produse cu aceleaşi nume şi preţ asemănător au compoziţii diferite şi calitate mai slabă decât cele vândute în Germania, de exemplu. Oficialii de la Bruxelles vor testa de luna viitoare alimentele, apoi detergenţii. Pregătesc şi amenzi: patru procente din cifra de afaceri a fabricanţilor care practică dublu standard.

„Avem un produs alimentar care numeşte la fel la noi şi în altă ţară, dar pe etichetă vedem alte caracteristici. Grăsime mai multă, umiditate mai multă sau proporţie mai mare între să zicem pulpă şi grăsime”, afirmă Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare.

Uniunea Europeană vrea să dea norme stricte astfel încât un produs să aibă acelaşi gust indiferent unde este vândut. La mezeluri, de pildă, trebuie reglementată materia primă. Şi în acest caz, însă, producătorul poate să schimbe reţeta, explică unul dintre oamenii de afaceri deranjat de practicile necinstite ale concurenţei.

Pot să folosesc cum v-am spus la şunca de Praga pulpă sau spată, spata e mai ieftină ca pulpa, cum îmi probează cineva acest lucru prin analiză? Imposibil! Pentru că în analiză aflu cantitatea de proteină şi de grăsime”, spune Sorin Minea, producător de mezeluri.

Testele făcute anul trecut de autorităţi arătau că nouă dintre cele 29 de produse vândute în magazinele de la noi aveau diferenţe de gramaj sau compoziţie faţă de cele din vestul Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri