An complicat pentru cei care vor să-și ia o casă. Cum e mai bine în criză: proprietar sau chiriaș

Data publicării:
apartament casa cheie
FMI avertizează în privinţa unor corecţii „dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa. Foto: Guliver/Gettyimages

Românii preferă statutul de proprietar de casă, însă situația actuală i-a făcut pe mulți să mai aștepte. Explozia dobânzilor, dar și prețurile mai mari ale apartamentelor sunt principalele piedici în calea celor care vor să își cumpere o locuință. Așa că cea mai la îndemână alternativă rămâne chiria.

România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. 95% dintre români deţin propria casă, ceea ce reprezintă principalul lor activ. Spre comparație, în Germania, doar jumătate dintre locuitori sunt proprietari.

Locuințele sunt o investiție bună dacă sunt cumpărate la momentul potrivit, în locul potrivit, cu o ofertă corectă de finanțare și nu sunteți excesiv de vulnerabil la schimbările pieței, susțin economiștii.

Și deși românii preferă statutul de proprietar, acum nu mai este chiar la îndemâna oricui să-și cumpere un apartament. Dobânzile în creștere și scumpirea apartamentelor, care implicit a dus la un avans mai mare cerut de bănci, sunt principalele piedici.

Mare atenție și în cazul în care vreți să plătiți un avans dezvoltatorului! Băncile au început să refuze credite ipotecare legate de IRCC pentru că sunt clienți care nu se mai încadrează în limita de îndatorare de 40% pe familie, ca urmare a majorării ratelor. Dacă totuși luați această decizie, trebuie să vă asigurați că aveți bani puși deoparte în cazul în care vă pierdeți locul de muncă. Deși românii cu venituri mai mari pot face față acestei situații sau altor urgențe financiare fără să-și vândă casa, multe persoane nu au această variantă.

Nici pentru chiriași situația nu va fi mai simplă în 2023 - deoarece românii care au apartamente date spre închiriere vor fi obligați, începând de anul acesta să declare contractele la ANAF, iar impozitul anual va creste de la 6% la 10%, e de așteptat ca aceste costuri să se transfere și în prețul chiriilor.

Daniel Crainic, specialist în imobiliare: Ne dă o siguranță să fim proprietari, dar la costul actual de achiziție și mai ales de finanțare, foarte mulți dintre noi probabil vom mai amâna câteva luni până când lucrurile se vor stabiliza. În 2022 am văzut că s-a restabilizat cererea pe apartamente. Până la urmă prețul e un factor important, casele în apropierea marilor orașe sunt totuși proprietăți mai scumpe, așa că în continuare apartamentele cu două și trei camere au fost cele mai căutate. În ceea ce privește chiriile, cred că putem anticipa o scumpire a acestei piețe în orașele mari.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri