Sari la conținut

BNR: Bitcoin-ul, activ speculativ, extrem de volatil și riscant

Volumele foarte mici tranzacționate de monedă virtuală nu prezintă amenințări la adresa stabilității financiare din România. Riscurile personale sunt însă ridicate.

Bitcoin Cryptocurrency Is Booming

Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Banca Națională a României a lansat public marți noi avertismente privind tranzacțiile cu monedă virtuală. Avertismente similare au mai fost făcute de banca centrală în urmă cu aproape trei ani. ”În contextul evoluției schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Națională a României își întărește poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede.

Banca Națională a României semnalează o creștere a interesului populatiei față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere”, a spus marți BNR intr-un comunicat de presă.

Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor.

Totodată, având în vedere creșterea exponențială din ultima perioadă a prețului majorității monedelor virtuale, și a fluctuațiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Națională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcon, drept active speculative, extrem de volatile și riscante.

”În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede”, spune BNR.

Banca Națională a României promite că va continua să monitorizeze evoluția schemelor de monede virtuale din perspectiva manifestării unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar, cu mențiunea că, în prezent, datorită volumelor foarte mici, aceste scheme nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare din România.

Mai multe bănci centrale europene au lansat în ultimii ani avertismente în care au atenționat posibilii utilizatori că monedele virtuale nu sunt monede legale și că acestea prezintă riscuri ridicate.