Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: Ne uităm la efectul Ordonanței 114

Data publicării:
chiritoiu la digi24

Clientul român plăteşte uneori preţuri şi tarife stabilite prin înţelegeri obscure, între mari jucători, mai ales comerciali. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că, acum, intră în vizorul Consiliului toate domeniile unde ar putea apărea brusc scumpiri nejustificate.

Consiliul Concurenţei investighează inclusiv efectele ordonanţei prin care guvernul a introdus taxa pe lăcomie pentru bănci şi a crescut impozitul pe venit din domeniul energetic. Inspectorii verifică să nu existe companii care să încerce să profite de situaţie. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat la Digi24 că va fi analizată inclusiv evoluţia ROBOR, după adoptarea ordonanţei.

„Planurile încep să se amestece, că sunt mult elemente. La ce ne uităm noi acum de la începutul anului, ne uităm la impactul ordonanței 114. Ea afectează o serie de industrii importante energie, telecomunicații și zona bancară și vrem să vedem care e impactul asupra prețurilor. Când apare un șoc legat de prețuri, când sunt creșteri sau mișcări bruște ne e frică să nu fie în spate o înțelegere incorectă între agenții economici. Un șoc cum e o taxă duce la o creștere a prețurilor, dar suntem atenți că nu cumva să profite comercianții să aibă creștere exagerată, nejustificată”, a spus Bogdan Chirițioiu. 

 „Analizăm ROBOR în contextul analizei impactului ordonanței din decembrie, OUG 114, așa-numita OUG contra lăcomiei. Asta e o OUG care introduce câteva taxe noi într-o serie de domenii și ce ne e nouă frică e că aceste taxe suplimentare vor prilejui o creștere nejustificată a prețului în sectoarele acelea. De aceea, monitorizăm și electricitatea, și telecomunicațiile, și zona de bancar. 
O înțelegere între bănci, să facă orice, și între agenți economici, nu numai bănci, da, ar fi problematic. În același timp, pot să îmi imaginez o situație în care o înțelegere duce la scăderea prețurilor, dacă consideră că e benefică pentru consumator, atunci nu o considerăm o încălcare a legii”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Urmăriți mai jos interviul integral:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri