Carburanții s-ar putea ieftini cu până la 40 de bani la litru

Data publicării:
benzina carburanti mediafax

Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea de a elimina supraacciza de șapte eurocenți la litru, ceea ce ar avea un impact pozitiv pentru consumatori de 37 de bani la litru, in prețul final. Există însă tentația ca vânzătorii cu amânuntul de carburanți să încerce a își rotunji sau cel puțin conserva profiturile, pe fondul unei majorări globale a prețurilor la țiței.

Ministerul Finanţelor va realiza o analiză şi, până la finele acestui an, va face o propunere la nivelul Guvernului referitoare la supraacciza pe carburanţi, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la postul public de televiziune, lăsând să se înţeleagă faptul că ar fi în favoarea eliminării taxei, potrivit Agerpres.ro.

"O să fie o discuţie la nivel de Guvern....Va fi o propunere din partea noastră ca Minister de Finanţe vizavi de supraacciză. Până la final de an o să vedeţi o propunere în acest sens....Vom face analize şi vedem exact care este situaţia. După cum ştiţi bine, în România prima acţiune este să spui că e un minus pe buget dacă scoţi o taxă, un impozit. Trebuie să te uiţi la efectul de runda a doua. Dacă o astfel de măsură poate produce în economie efecte pozitive, este foarte bine şi vă dau un exemplu foarte interesant legat de creşterea rovinietei sau alinierea acestei roviniete la o directivă europeană. Şi chiar a fost o discuţie în Guvern şi nu vă ascund acest lucru şi doamna prim-ministru a decis amânarea unei astfel de măsuri, ceea ce este foarte corect, pentru că o creştere a ei chiar dacă se aplica transportatorilor efectele erau în economie....Doamna prim-ministru într-o şedinţă de guvern de săptămânile trecute a decis să nu luăm o astfel de decizie, chiar dacă i s-a invocat că este o aliniere la o directivă europeană", a spus Eugen Teodorovici.
Acesta a afirmat că este tentat să propună o măsură de eliminare a acesteia.

În ultima perioadă prețurile globale la țiței s-au aflat în creștere ca urmare a sancțiunilor anunțate de Statele Unite împotriva Iranului, dar și a uraganului Florence care se apropie de coastele răsăritene ale Statelor Unite. Potrivit Reuters prețul țițeiului Bren a crescut miercuri cu 2,2% până la valoarea de 79,10 dolari pe baril.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri