Casă la periferie sau apartament în oraș? Ce trebuie să știți înainte de a vă cumpăra o locuință

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_103402622

Apartament la oraş sau o casă cu verandă şi multă linişte la periferie? Este dilema pe care o au tot mai mulţi dintre cei care vor să-şi cumpere o locuinţă. În marile oraşe, în ultimii 10 ani, trendul imobiliar a dus la ridicarea a zeci de mii de vile la marginea oraşului. Chiar şi aşa, spun specialiştii, înainte de a face pasul spre noua locuinţă asiguraţi-vă că ştiţi şi la ce cheltuieli vă înhămaţi pentru întreţinerea ei.

Vom porni de la o întrebare simplă. Să spunem că ne hotărâm să facem pasul decisiv pentru a ne cumpăra o locuinţă. Alegem o casă sau un apartament aflat într-un bloc nou din Capitală.

Preţurile nu sunt cu mult diferite. Pentru un apartament cu 3 camere în Bucureşti media cerută de dezvoltatori este de 85-90.000 de euro. Cu aceeaşi sumă poate fi cumpărată şi o casă la marginea Capitalei. Atenţie, însă! Un lucru important la care trebuie să ne gândim când vrem să cumpărăm un apartament sau o casă sunt costurile de deplasare. Sunt diferite de la un caz la altul.

Testul suprem când vă hotârâţi să alegeţi să locuiţi în afara Capitalei este să treceţi prin benzinărie. Doar carburantul lunar vă costă aproape 450-500 de lei.

E un stres care nu-i atinge în aceeaşi măsură pe cei care aleg să locuiască în oraş.

Situația se schimbă. Metroul este cel mai indicat. Ieftin, rapid, nu trebuie să folosiţi maşina.

Cum timpul înseamnă bani ne hotărâm să cronometrăm şi timpul petrecut în maşină, până la serviciu. 20 de kilometri din zona de nord a Bucureştiului până în zona Cotroceni îi parcurgem în aproape 40 de minute. Dublu faţă de un drum din sectorul 3 al Capitalei, în cazul în care optaţi pentru un apartament în oraş. Şi totul, în cazul unui trafic de vară prin Bucureşti...

Nu în ultimul rând, nu uitaţi să puneţi pe hârtie şi cheltuielile obligatorii lună de lună. Gaz, curent şi alte plăţi suplimentare. Apoi trageti linie...

CASĂ                  -                 APARTAMENT

GAZ IARNĂ - 400 RON - GAZ IARNĂ 550

ELECTRICITATE - 150 RON - ELECTRICITATE - 80 RON

CABLU - 80 - CABLU -80 RON

CARBURANT - 500 - CARBURANT - 200 RON

TRANSPORT ÎN COMUN 100 RON

..............................................................................................

TOTAL CASĂ - TOTAL APARTAMENT

1130 RON   -    910 RON

Costurile în plus nu opresc însă fenomenul de migraţie spre periferii - evident în toate oraşele mari din România!

Adrian Munteanu - agent imobiliar: „Pentru persoanele cu bugete medii este o creștere. Undeva la 15,20 %.”

Cei care locuiesc în Sânpetru stau la o distanță de 8 kilometri de Brașov. Stau cu 15 minute mai mult în trafic și ajung să plătească pe carburanți chiar și 400 de lei pentru naveta la serviciu și drumurile în oraș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri