Cehia cere României să se alieze împotriva brandurilor ce oferă calitate inferioară în Europa de Est

Data publicării:
Nutella-Wikimedia

Autorităţile din Cehia caută aliaţi în România şi în alte state care au aderat recent la Uniunea Europeană pentru a combate practica unor branduri internaţionale de a vinde produse de calitate mai slabă în Europa Centrală şi de Est în comparaţie cu produsele similare din Europa de Vest.

Nutella-Wikimedia

Foto: Nutella este unul dintre producătorii acuzați de Ungaria că oferă produse de calitate inferioară față de Austria, spre exemplu.

Informația apare într-un interviu acordat de către ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, pentru HotNews la Praga.

Oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au reclamat, de-a lungul timpului, faptul că produse vândute în aceste ţări sub branduri internaţionale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest. 

Cehii au invocat şi un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaţionale au compoziţii diferite în Cehia faţă de cele din Germania. Cu toate acestea, demersurile făcute la Comisia Europeană nu au dat dreptate autorităţilor cehe.

Ministerul Agriculturii de la Praga nu s-a lăsat, însă, şi a demarat deja un nou studiu, care să aducă, eventual, dovezi în susţinerea teoriei calităţilor diferite ale aceloraşi branduri. 

"Da, căutăm alianţe. Odată ce vom avea rezultatele, le vom prezenta în Grupul Visegrad Plus, incluzând România, Bulgaria, Slovenia. (...) Suntem puţin nemulţumiţi de situaţia din Uniunea Europeană, că nu am primit nicio reacte pozitivă la cererea noastră, dar poate este din cauza faptului că nu am explicat mai bine despre ce este vorba" - a spus ministrul adjunct al Agriculturii din Cehia, Jiri Sir, în interviul pentru HotNews.

Liderii statelor din grupul de la Vişegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acţioneze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace, transmite Reuters.

Summitul special va cere Comisiei Europene să ia măsuri legislative care să interzică astfel de practici…care umilesc popoare şi creează două categorii de popoare”, a declarat joi premierul slovac Robert Fico într-o conferinţă de presă. Fico a spus că liderii celor patru ţări vor discuta această problemă la Varşovia.

Asociaţiile de protecţie a consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est decât cele incluse în produsele sub aceleaşi branduri comercializate în Germania şi Austria.

Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente.

Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat săptămâna trecută rezultatele unor teste de laborator care au arătat că jumătate dintr-o listă de 22 de produse cumpărate la Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie de echivalentele lor cumpărate în două oraşe austriece de lângă graniţă.

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a spus săptămâna trecută că oamenii s-au săturat să fie ”coşul de gunoi al Europei”, în timp ce şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept ”cel mai mare scandal din istoriei recente”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri