Clasa de bonus-malus, verificată online

Data publicării:
masina accident avarie asigurare GettyImages-493811841

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pune la dispoziţia asiguraţilor, începând de luni, un instrument online prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA.

Instrumentul poate fi utilizat accesând pagina de internet a Autorităţii, https://asfromania.ro/consumatori/informare-bonus-malus, potrivit unui comunicat de presă al autorității.

Căutarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de căutare sunt numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a autovehiculului (seria de şasiu). Rezultatele furnizate reprezintă încadrarea în clasa B/M pentru fiecare autoturism în parte, pentru data de referinţă aleasă, precum şi alte detalii privind poliţa RCA (compania de asigurare, durata contractului).

Conform noii legislaţii din domeniul asigurărilor (art. 32 din Norma ASF nr. 20/2017), ​în situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul B/M se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Prin interogări succesive - pentru date de referinţă diferite - acest instrument online permite utilizatorilor să genereze şi un istoric al încadrării în clasele de B/M ale autovehiculelor deţinute.

Acordarea celei mai favorabile clase de B/M pentru toate autoturismele deţinute de o persoană fizică se face în contextul mai larg creat de noua legislaţie aplicabilă contractelor RCA (Legea nr. 132/2017, Norma nr. 20/2017) care introducere mecanisme precum tariful de referinţă, noul sistem bonus-malus, decontarea directă, noţiunea de asigurat cu risc ridicat etc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri