Consumul de date în roaming, mai ieftin

Data publicării:
roaming-cell-towers

Volumul de date ce pot fi consumate în roaming (Uniunea Europeană - UE şi Spaţiul Economic European - SEE) fără taxe suplimentare va creşte cu 22%, începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Creșterea menționată este consecința scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă, informează Agerpres.ro.

Începând cu data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/ GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuşi, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).

Începând cu 1 ianuarie 2018, volumul de consum rezonabil va creşte cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie - 31 decembrie 2017.

După depăşirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar şi în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat.

În prezent, suprataxa este de maxim 7,7 Euro/GB (0,77 Eurocenţi/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scădea la maximum 6 euro/GB (0,6 eurocenţi/MB), fără TVA.

Utilizatorii pot verifica volumul de date pe care îl pot consuma în roaming atunci când călătoresc în ţările UE sau SEE, accesând aplicaţia ANCOM, disponibilă pe site-ul arbitrului telecom. Aplicaţia, care în prezent utilizează tariful de 7,7 euro/GB valabil până la sfârşitul anului, va fi actualizată cu tariful de 6 euro/GB începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri