Cotaţia petrolului, la cel mai mare nivel din ultimii trei ani

Data publicării:
petrol sonda
România are a treia rezervă de petrol din Europa. Foto: Guliver/Gettyimages

Cotaţia petrolului a depăşit pragul psihologic de 70 de dolari pe baril şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani. Nu mai e mult până când asta se va reflecta şi-n preţul carburanţilor. Singurul lucru care face ca preţurile benzinei şi motorinei să nu depăşească, deocamdată, valoarea de 6 lei pe litru, este deprecierea dolarului american, spun experţii.

Faţă de vara anului trecut, petrolul s-a scumpit cu peste 50% şi oscilează acum în jurul valorii de 70 de dolari pe baril. O parte din această apreciere s-a văzut în benzinării la finalul anului 2017. Al doilea val de scumpiri este ţinut în frâu de evoluţia nefavorabilă a dolarului american în faţa principalelor valute.

Claudiu Cazacu, specialist pieţe financiare: „Septembrie ar fi aici, din septembrie până acum vedem o creştere, şi aici intră perioada verii puţin mai liniştită, apoi o nouă etapă de creştere. Aproximativ 23 de procente de creştere pentru Brent, ceea ce este destul de mult.”

Faţă de luna septembrie, leul a câştigat şi el în faţa dolarului american peste 4 bani. Adică s-a întărit cu 1,16%. Chiar şi aşa, nu scăpăm de scumpirile de la pompă.

Calculele specialiştilor indică o majorare suplimentară de aproximativ 12 bani pe litrul de carburant în perioada următoare.

Radu Dinescu, secretar general Uniunea Transportatorilor Rutieri: „În România acciza a crescut de la 330 de euro pe mia de litri la 400 de euro pe mia de litri, în plus moneda naţională s-a devalorizat faţă de euro. Duce la o creştere a costurilor de operare a transportatorilor cu 20%.”

Aceste costuri mai mari vor continua să se reflecte în preţurile bunurilor transportate, dar şi a costurilor de călătorie, spun transportatorii. Fostul premier Mihai Tudose le-a promis companiilor de transport returnarea a 5 eurocenţi din acciza suplimentară de aproximativ 7 eurocenţi reintrodusă de Guvern la 1 octombrie 2017.

Radu Dinescu, secretar general Uniunea Transportatorilor Rutieri: „Lucrurile au tergiversat sau au fost tot felul de întâlniri la nivelul lunilor noiembrie, decembrie, dar fără nicio finalitate.”

Companiile de transport cer reducerea accizei la nivelul minim european de 330 de euro la mia de litri de motorină şi rambursarea fără întârziere a TVA-ului datorat de stat. O altă măsură ar fi, după modelul Ungariei, reducerea temporară a accizei, atunci când preţul petrolului pe plan internaţional depăşeşte o anumită valoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...