Cum să beneficiezi de reducere la tariful gazelor. Sfaturi pentru a avea un consum mai mic

Data publicării:
un tehnician regleaza centrala pe gaze
Facturile la gaze s-au dublat. Specialiștii au recomandări pentru eficientizarea consumului Foto: Guliver/GettyImages

Facturile la gaze au început deja să subțieze bugetele românilor. Sunt aproape dublu față de anul trecut, deși de la 1 noiembrie se aplică măsurile de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor. Nu toată lumea beneficiază, însă, de ele.

„A venit foarte mult, 400 de lei. Înainte plăteam mai puțin, 250-300 maxim. M-am mirat, vă dați seama. Și cu trei copii, este o sumă foarte mare. Și lumină, și... Dar ce să facem?”, spune o femeie care are de încălzit două camere. 

Trucuri pentru un consum mai mic

Cei care au centrale pe gaz au început deja să ia măsuri pentru reducerea consumului.

„Ziua, când suntem plecați, o ținem în general închisă. Îi dăm drumul doar seara, când ajungem acasă. Copiii sunt la școală, nu o lăsăm mergând, o lăsăm undeva la 10 grade în casă și seara îi dăm drumul, undeva la 20-21 grade. Avem puși deoparte câțiva bănuți acolo pentru facturi, special pentru facturi”, arată un bărbat. 

„Reducem caloriferele - care îl folosim, îl folosim, care nu, dacă-s copiii plecați, închidem caloriferul. Noi ăștia mai bătrâni mai luăm o geacă pe noi, o pătură în plus și mergem înainte, că asta e situația”, explică un alt cetățean.

Pentru un consum mai mic experții din energie vin și cu alte sfaturi: pentru o factură mai mică la gaze, reglează temperatura casei, astfel încât în aer să nu fie mai mult de 21 de grade Celsius. De asemenea, ține geamurile închise atunci când centrala este pornită și aerisește în intervale scurte de timp.

Un grad în plus în casă crește consumul cu circa 7-8 la sută. În plus, recomandarea experților este să setăm din centrală o temperatură mai scăzută a apei calde, astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Pentru facturi suportabile la gaze, atât experții, cât și furnizorii, spun că în această iarnă trebuie să fim foarte atenți la consum și la contoare, astfel încât să beneficiem nu doar de plafonarea prețului la gaze, ci și de schema de compensare.

Cine poate beneficia de reduceri la tariful gazelor

Reducerea de 33 la sută din prețul gazului se acordă doar celor care se încadrează în anumite limite de consum, care diferă de la lună la lună.

„La nivelul unei case aflate într-o zonă rece a României, probabilitatea să poți veni cu o eficientizare atât de mare a consumului, încât să te încadrezi în aceste plafoane este improbabilă, exceptând situația de a sta în frig, care nu este deloc de dorit”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

40 la sută din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nicio compensaţie, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Circa 50 la sută nu vor reducerea la factură, pentru că prețul din contract este sub tariful de referință. Prin urmare, doar 10 la sută dintre consumatorii casnici de gaze vor primi facturi compensate.

În ce constă sprijinul de la stat pentru facturi mai mici la gaze

• plafonarea prețului la 0,37 lei/kWh

• reducere de 33% din prețul gazului

(pentru consumul sub un anumit prag și preț sub 0,125 lei/kWh)

Limitele de consum până la care se acordă compensarea

  • Noiembrie 2021: 154 metri cubi (1.649 kWh)
  • Decembrie 2021: 231 metri cubi (2.405 kWh)
  • Ianuarie 2022: 264 metri cubi (2.763 kWh)
  • Februarie 2022: 231 metri cubi (2.512 kWh)
  • Martie 2022: 220 metri cubi (2.330 kWh)
    (sursa: e-nergia.ro)

Câți români vor beneficia de compensarea facturilor

  • circa 40% nu se încadrează în condiţiile de consum
  • circa 50% au preţul gazelor sub limita preţului impus de lege, 0,125 lei/kWh
  • circa 10% vor primi compensare

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri