Defăimată din greșeală. ANT a șters de pe lista neagră cea mai mare agenție locală de turism

Data actualizării: Data publicării:
115E4825-Edit

„Ne scuzați, am greșit”. După ce a trecut la grămadă agenții ce nu aveau asigurări pentru clienți cu agenții desființate sau cu licențe anulate la cerere, prezentându-le pe toate ca posibile încălcări ale legii, Autoritatea de Turism a revizuit lista agențiilor cu probleme.

115E4825-Edit

Instituția a scurtat "lista neagră” a agenţiilor de turism fără licenţă, care mai conţine 1.138 de nume, potrivit News.ro.

Cel mai important nume retras de pe listă este cel al agenției Christian Tour, scoasă de pe listă după ce aceasta a ameninţat că dă în judecată autoritatea. Proprietarii agenției au avertizat miercuri că vor da în judecată autoritatea dacă în 24 de ore nu schimbă lista cu agenţiile rămase fără licenţe.

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a publicat o nouă "listă neagră” a agenţiilor care şi-au pierdut licenţele, care mai conţine doar 1.138 de nume, cu aproape 250 mai puţine faţă de prima listă, publicată marţi.

În prezent, în România există 2.490 agenţii şi puncte de lucru licenţiate, potrivit datelor publicate de ANT şi datate 6 octombrie.

Tabelele autorităţii conţin inclusiv date privind adresele agenţiilor şi ale punctelor de lucru, precum şi numărul poliţei de asigurare pentru fiecare în parte, dar şi numele asigurătorului.

De asemenea, pe lista agenţiilor de turism a căror licenţă a fost radiată la cererea firmei în acest an figurează 128 de agenţii şi puncte de lucru.

Listele sunt, însă, în curs de actualizare.

Marţi, Autoritatea Naţională pentru Turism a anunţat că a retras, în vederea radierii din oficiu, 1.384 de licenţe de turism emise companiilor care nu au prezentat poliţa valabilă de asigurare în cazul insolvenţei sau falimentului, poliţă pe care orice agenţie este obligată să o aibă şi să o afişeze public.

Patronatele din turism, deşi susţin măsura ANT, au indicat că în lista anunţată de ANT pe 4 octombrie nu se află numai agenţii de turism care funcţionau fără să deţină o poliţă de asigurare valabilă, ci şi agenţii cu licenţa radiată la cerere, pentru încetarea activităţii sau  schimbarea sediului.

Decizia ANT a creat, însă, şi un val de nemulţumire în rândul unor turoperatori incluşi pe listele iniţiale ale autorităţii.

La rândul său, Aurelian Marin, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a cerut Autorităţii Naţionale pentru Turism să revizuiască “cât mai urgent” lista făcută publică cu cele aproape 1.400 de licenţe retrase din turism.

Marin a declarat, pentru News.ro, că “lucrurile în turism în acest moment sunt foarte sensibile şi pot crea prejudicii grave de imagine”.

“În acest moment suntem în alertă şi luăm în calcul posibilitatea de a evalua eventualele daune de imagine create”, a mai spus Marin, precizând că societatea sa funcţionează legal, deşi apare pe listă.

Pe de altă parte, consultantul în turism Traian Bădulescu spune că decizia ANT de a ridica licenţa oricărei agenţii de turism care nu deţine asigurare contra insolvenţei şi falimentului este corectă, dar modul de aplicare este greşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri