Detaliul ascuns al mașinilor SH din Anglia, ajuns în atenția DGA

Data actualizării: Data publicării:
volan pe dreapta - wiki - oleh kernitski

Dincolo de clasica problemă a volanului pe dreapta, mașinile britanice mai au o caracteristică ce le face nerecomandate pentru a fi puse în circulație în România și Europa. O încercare de mușamalizare a acestui detaliu, cu ajutorul unei mite date la Registrul Auto, a adus mai mulți angajați ai instituției în fața procurorilor DGA.

Direcția Generală Anticorupție (DGA) a reținut patru persoane în urma percheziţiilor de la sediul Registrului Auto Român (RAR) Gorj, dintre acestea trei fiind angajați ai instituției publice. Aceştia fiind cercetaţi într-o cauză de corupţie în legătură cu acordarea dreptului de circulaţie unor autovehicule, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat remis miercuri de DGA, cele patru persoane, între care cei trei angajaţi instituţiei şi un alt angajat al unei societăţi comerciale, au fost reţinute de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, respectiv dare de mită, după o acţiune organizată marţi împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Gorj, privind suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu acordarea dreptului de circulaţie pentru autovehicule achiziţionate din străinătate care nu respectau condiţiile legale.

"Marţi, ofiţerii DGA - SJA Gorj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au organizat şi efectuat activitatea de prindere în flagrant a unei persoane fără calitate specială (angajat al unei instituţii publice), care a primit cu titlu de mită suma de 710 lei de la reprezentantul unei societăţi comerciale de intermediere înmatriculări autovehicule, în scopul obţinerii avizului de inspecţie tehnică a unui autovehicul achiziţionat din Anglia, care nu respecta condiţiile tehnice. Ca urmare a acestei situaţii, la delegarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în cursul zilei de ieri (marţi-n.r.), ofiţerii DGA - SJA Gorj, împreună cu cei din alte 4 servicii judeţene, respectiv Dolj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea, au efectuat 6 percheziţii domiciliare la o instituţie publică din Gorj, la o societate comercială ce are ca obiect de activitate înmatriculare autovehicule, precum şi la domiciliile unor persoane fizice de pe raza judeţului", a arătat DGA în comunicat.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că angajaţi ai unei societăţi comerciale din judeţ sunt implicaţi în activităţi de intermediere a înmatriculării unor autovehicule cu sprijinul unor lucrători din cadrul unei instituţii publice specializate, aceştia din urmă încălcând prevederile legale cu privire la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la identificarea, omologarea şi acordarea dreptului de a circula pe drumurile publice unor autovehicule ce prezintă defecţiuni tehnice sau nu au reglate farurile pentru Europa, fiind cumpărate din Anglia.

Detaliul care a dus la reținerea angajaților RAR pare a fi problema reglajului farurilor mașinilor importate din Marea Britanie pentru Europa. Dacă oricare alte defecțiuni pot fi remediate prin lucrări de reparație auto, obținerea unor poziții corecte a farurilor este imposibilă în cazul multor mașini aduse în Europa. Construite să bată înspre partea stângă pentru a nu îi orbi pe cei care vin din sens opus (mașinile care circulă pe benzile din dreapta), în Europa mașinile britanice ajung dimpotrivă să orbească participanții la trafic.

De aceea normele cer ca farurile să respecte poziționarea europeană, însă așa zisul „reglaj„ nu este posibil la majoritatea modelelor. Persoanele care întâmpină astfel de probleme obișnuiesc să utilizeze niște stickere care sunt lipite la faruri și care limitează bătaia farurilor în direcția nedorită, însă soluția nu este acceptată de către RAR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri