Din 2020, trecem la 5G

Data publicării:
Antena gsm 1

Documentaţia pentru licitaţia privind frecvenţele destinate tehnologiei 5G va fi finalizată până în iulie 2019, iar licitaţia de spectru va fi încheiată cel târziu în decembrie 2019, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Sorin Grindeanu.

ANCOM a dezbătut şi adoptat joi, împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 MHz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz, informează Agerpres.ro.

'Odată cu consultarea pe tema benzii de 700 MHz, am agreat practic calendarul punerii la dispoziţie a spectrului radio necesar implementării tehnologiei 5G în România. Vom finaliza toată documentaţia acestei licitaţii, care înseamnă inclusiv preţuri de pornire, până în luna iulie 2019 şi vom încheia licitaţia pentru spectru cel târziu în decembrie 2019', a declarat Sorin Grindeanu.

Astfel, un prim pas esenţial este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie disponibilă, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) şi atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri