Dobânda la credite ipotecare se îndreaptă spre 7%. Cumpărarea unei locuințe redevine lux

Data publicării:
prima casa cheie apartament_shutterstock_767663176
Foto: Shutterstock

Majorarea dobânzilor percepute de bănci merge mână în mână cu o altă măsură anti-creditare luată de BNR, anume limitarea gradului de îndatorare a populației.

Indicele Robor la trei luni a crescut miercuri la 3,35%, cel mai ridicat prag din ultimele două luni şi jumătate. Identic, indicele Robor la şase luni a atins cel mai mare nivel din martie 2014. Aceasta face ca dobânda la un credit ipotecar cu dobânda variabilă în lei să se situeze în jurul valorii de 6% - 7%, fiind formată din ROBOR la 3 sau 6 luni și marja băncii care este în jur de 3%, în funcție de bancă.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,35%, cel mai mare nivel din 7 august până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR). Totodată, indicele Robor la şase luni a ajuns la cel mai ridicat prag din martie 2014 până în prezent.

Marţi, indicele a crescut de la 3,30% la 3,32%. Miercuri, acesta a crescut la 3,35%, cel mai mare nivel din 7 august, când a fost 3,36%. Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut miercuri la 3,56%. Acesta este cel mai mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,61%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri