ELCEN: Avarie la CET Grozăvești. Locuitorii din sectoarele 1 și 5 nu vor avea căldură și apă caldă în parametri

Data actualizării: Data publicării:
În multe blocuri din București, caloriferele au rămas reci
În multe blocuri din București, caloriferele au rămas reci. Foto: Digi24

Un cazan vechi de 60 de ani a explodat sâmbătă seara la CET Grozăvești, iar locuitorii din sectoarele 1 și 5 ale Capitalei vor avea în această noapte apă călâie la robinet, iar caloriferele mai mult reci, a anunțat administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu.

ACTUALIZARE ora 23:00. Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN, a precizat sâmbătă seara la Digi24 că nu este vorba despre o explozie propriu-zisă, ci de o crăpătură a cazanului, al cărui an de fabricație este 1964. În prezent se așteaptă ca acesta să se răcească, pentru ca echipele să poată interveni pentru reparație. Avaria ar putea fi remediată cel mai devreme duminică, chiar duminică dimineață, a estimat Claudiu Crețu. 

El a subliniat, de asemenea, că nu înseamnă că se va sista total furnizarea de agent termic către consumatori, ci că acesta va avea cu 15-20 de grade mai puțin.

Claudiu Crețu spune că în mod normal, aceste centrale trebuiau modernizate de 10-15-20 de ani, dar numai CET Vest a beneficiat de o astfel de lucrare de modernizare, în 2009. CET Grozăvești și CET Sud sunt din 1964. Este nevoie de investiții „serioase și urgente” pentru a putea susține în continuare furnizarea energiei termice și electrice în București, a punctat administratorul special al ELCEN.


Știrea inițială:

ELCEN nu mai poate alimenta cum trebuie cu agent termic cele două sectoare. Alimentarea va fi susținută de la celelalte CET-uri, dar apa va ajunge în casele oamenilor la o temperatură cu câteva zeci de grade mai mică decât este normal.

RADET anunță, la rândul său, că termenul estimat de remediere a avariei dat de ELCEN București este de 24-48 de ore.

Aviaria de la CET Grozăvești intervine în condițiile în care 250 de blocuri din Capitală, racordate la sistemul centralizat de termoficare, deja nu beneficiază de agent termic la parametri normali. În unele zone, oamenii se plâng că nu au deloc apă caldă și căldură de 5 zile. Directorul companiei Termoenergetica a explicat că în zonele aflate la capăt de magistrală apa caldă și căldura ajung mai greu la parametri optimi, dar promitea că problema se va rezolva sâmbătă seară. 

Comunicatul ELCEN:

„Electrocentrale București S.A. (ELCEN) informează că în data de 23.11.2019 s-a produs un incident la CTE Grozăvești determinat de declanșarea cazanului nr 1 și, implicit, a turbinei cu abur nr. 2. S-au luat imediat toate măsurile necesare pentru compensarea sarcinii termice, fiind pus în funcțiune cazanul cu apă fierbinte aferent. Pe perioada avariei, sunt livrate temperaturi mai mici ale agentului termic față de cele comandate de RADET București.

Echipele ELCEN fac toate eforturile pentru a rezolva problema apărută, astfel încât să se revină, în cel mai scurt timp posibil, la situația de dinaintea apariției incidentului.

Celelalte centrale aparținând ELCEN sunt pregătite să compenseze această diminuare a sarcinii termice prin preluarea parțială a consumatorilor aferenți CTE Grozăvești, în măsura în care rețeaua poate prelua necesarul de energie termică din aria CTE Grozăvești în aria celorlalte CTE-uri ale ELCEN.

Vă asigurăm că echipele de reparații intervin de fiecare dată cu promptitudine astfel încât să depășim în timp util astfel de situații neprevăzute și că facem tot ce este necesar pentru ca disconfortul creat să nu afecteze într-o mare măsură consumatorii racordați la sistemul de termoficare din Capitală”.

Precizările RADET

„Odată cu furnizarea sub parametri din acest CET, suntem obligați să asigurăm agentul termic din DOAR trei CET-uri pentru tot Bucureștiul”, avertizează RADET, care precizează că sistemul de termoficare al Capitalei a fost proiectat inițial cu șase CET-uri mari, însă CET Titan și CET Pipera au fost închise în urmă cu mai mulți ani. RADET susține că de aici au pornit dificultățile în furnizarea agentului termic în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei.

„Din cauza acestei avarii suntem nevoiți să furnizăm agent termic primit de la trei CET-uri mari, și nu din cele șase inițiale, în condițiile în care numărul consumatorilor a rămas relativ același”, justifică RADET.

RADET București reaminteșe că administrează doar rețeaua de termoficare, adică practic, doar transportul, furnizarea și distribuția agentului termic, în timp ce CET-urile mari, producătoare de agent termic, sunt în administrarea ELCEN București și în subordinea ministerului de resort.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri