Electrica: Stâlpii doborâți de furtună, băgați în facturile de curent

Data publicării:
furtuna-baia-mare-stalp-cazut-pe-strada

Electrica SA, compania ce are statul drept cel mai mare acționar, vrea să-i pună pe clienţi să plătească stâlpii doborâţi de furtună, deşi compania refuză să facă investiţii în infrastructura veche de 60 de ani.

furtuna-baia-mare-stalp-cazut-pe-strada

Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a făcut zilele acestea un anunţ suprinzator: pagubele cauzate de prăbuşirea a sute de stâlpi, după furtunile de la sfârşitul săptămânii trecute, trebuie recunoscute în facturi, potrivit Hotnews.ro.

Altfel spus, consumatorii să plătească pagubele, chiar dacă ei au fost cei care au avut de suferit cel mai mult. Potrivit Hotnews.ro , 80% din reţeaua de distribuţie are însă o vechime de până în 60 de ani. În plus, chiar şi în condiţiile în care reţeaua este uzată fizic şi moral, Electrica nu respectă planurile de investiţii. Bani pentru investiţii sunt, Electrica având în conturi aproape 2 miliarde de lei, obţinuţi în urma listării. De altfel, chiar dacă ceea ce s-a petrecut zilele trecute este fără precedent, reprezentanţii companiei se aşteptau la avarii cauzate de furtuni, fapt menţionat în mai multe rapoarte ale societăţii.

Reamintim că 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a Electrica, în judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Prahova şi Cluj, au fost doborâţi de vântul puternic de la sfârşitul săptămânii trecute, lansând în beznă 130.000 de consumatori. După patru zile de la furtună, încă existau peste 20 de localităţi fără electricitate, în judeţele Galaţi şi Vrancea. Potrivit comunicatelor Electrica, pe 25 aprilie, după patru zile de la furtună, încă existau peste 20 de localităţi fără electricitate, în judeţele Galaţi şi Vrancea.

Prin comunicate, Electrica îşi cere scuze consumatorilor pentru disconfortul creat. Însă, scuzele se opresc aici. Tot consumatorii vor fi puşi să plătească.  Directorul general al Electrica a declarat luni că pagubele cauzate de situaţia meteorologică de săptămâna trecută din Moldova s-ar putea ridica la câteva milioane de lei şi vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) în tarifele finale plătite de consumatori. "Există o metodologie clară a ANRE, iar, în momentul în care ai o situaţie de calamitate şi autorităţile recunosc asta, ele (pagubele - n.r.) în mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care să atingă milioane de euro. Mă aştept să fie de câteva milioane de lei. Dar da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE", a declarat Stancu, potrivit Agerpres.


Poziția ANRE

Costurile companiilor de distribuţie a energiei provocate de condiţiile meteo extreme, precum cele de la finele săptămânii trecute, pot fi recunoscute în tarifele finale de anul viitor în cazul în care va fi declarată situaţie de forţă majoră, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.

Întrebat dacă ANRE trebuie să recunoască aceste costuri în factura finală, Havrileţ a răspuns: „Depinde de situaţie. Dacă a fost declarată situaţie de forţă majoră, ANRE poate să facă acest lucru”.

Potrivit preşedintelui ANRE, Camera de Comerţ este instituţia care certifică existenţa unei situaţii de forţă majoră.

„După declararea situaţiei de forţă majoră, distribuitorii vor trebui să-şi facă reparaţiile şi să aducă la ANRE pentru recunoaşterea acestor cheltuieli în tariful de anul viitor, iar ANRE analizează această solicitare”, a mai spus Havrileţ.

Reamintim, sâmbătă, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că va solicita ANRE să nu recunoască în tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice în aceste zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri