Guvernul introduce din 2018 garanţie pentru majoritatea tipurilor de ambalaje

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_494211760
Foto> Shutterstock

Guvernul introduce, începând cu luna martie a anului viitor, garanţia de 0,5 lei pentru ambalajele reutilizabile, această garanţie urmând să se aplice şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, desintate anumitor tipuri de băuturi. De asemenea, de la 1 ianuarie 2019, autorităţile publice locale au obligaţia de a aplica sistemul „plăteşti pentru cât arunci” şi să asigure recipiente separate pentru deşeurile uscate şi pentru cele umede. Astfel, cetăţenii vor plăti doar pentru deşeurile menajere, cele care ajung la depozitul de deşeuri.

shutterstock_494211760
Foto> Shutterstock

Prin modificările adoptate marţi de Executiv prin OUG la legea privind regimul deşeurilor şi la legea privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, începând cu 31 martie 2019 se introduce o garanţie pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/buc, garanţie care se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi începând cu 31 martie 2022.

De asemenea, de la 1 ianuarie anul viitor, autorităţile publice locale vor avea obligaţia să aplice sistemul „plăteşte pentru cât arunci”, caz în are vor trebui să asigure recipiente separate pentru deşeurile uscate şi pentru cele umede. Astfel, cetăţenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentur deşeurile menajere, care ajunge să fie eliminată la depozitul de deşeuri.

O altă măsură luată de Guvern se referă la contribuţia pentru economia circulară în valoare de 30 de lei pe tona de deşeuri eliminată prin depozitare, care va fi suportată de operatorii de salubrizare.

„Pentru stimularea reciclării materialelor şi scăderea cantităţilor de deşeuri depozitate, se introduce o contribuţie pentru economie circulară în valoare de 30 lei/tonă de deşeuri eliminată prin depozitare. Această contribuţie va fi suportată de către operatorii de salubrizare pentru cantităţile de deşeuri municipale care urmează să fie depozitate, în cazul în care acestea depăşesc cantităţile corespunzătoare indicatorilor de performanţă stipulaţi în contracte”, explică Ministerul Mediului.

Tot prin OUG se stabileşte clar rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor: obligaţiile cetăţenilor, cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubrizare, producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale.

Potrivit ministerului, în Strategia europeană pentru produsele de plastic de unică folosinţă, se propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permită utilizări multiple, şi creşterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piaţă până în anul 2025. Din 2019 se vor introduc indicatori de performanţă, atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare, care să conducă la scăderea cantităţilor direcţionate către depozitul de deşeuri, la creşterea gradului de valorificare a deşeurilor în România şi stimularea industriei de reciclare.

Proiectul de OUG a fost lansat în dezbatere publică în februarie 2018, iar în cele cinci luni care au trecut până în momentul adoptării lui, Ministerul Mediului a organizat mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului economic, asociaţii patronale, reprezentanţi ai producătorilor, reciclatori, operatori de salubritate şi autorităţi publice locale.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri