Inflația anuală a crescut în luna ianuarie

Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411

Inflația crește din nou. Rata anuală a ajuns în luna ianuarie la 3,3 %, faţă de 3,27 % în decembrie 2018. Asta înseamnă că preţurile au continuat să crească, lucru pe care l-au simţiti şi românii atunci când au mers la cumpărături sau când şi-au plătit facturile.

Dacă ne referim la alimente, vedem că şi de această dată în topul scumpirilor sunt cartofii. De asemenea, legumele şi conservele s-au scumpit şi ele cu aproape 8%. Iar în toiul iernii pentru fructele proaspete am plătit mai mult cu aproape patru procente.

Hrana de bază a românilor, cartofii, sunt şi de două ori mai scumpi ca anul trecut. Producătorii dau vina pe seceta de peste vară şi pe toamna foarte rece şi se plâng că au recoltat şi de trei ori mai puţin la hectar decât în anii buni. Probleme nu sunt doar cu cartofii. Şi stocurile de morcovi, ceapă sau ţelină sunt pe terminate, aşa că preţurile vor crește.

În pieţele din Bucureşti nu găseşti cartofi sub trei lei pe kilogram. Preţul este dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La doar 40 de kilometri de capitală, comuna Lunguleţu, din judeţul Dâmboviţa, este responsabilă, de una singură, de 5% din producţia de cartofi a României. 2018 a fost, însă, un an cu ghinion.

A fost o perioadă foarte lungă de secetă, până la jumătatea lui iunie. Când a început recoltatul au început ploile. Nu s-a putut recolta din cauza ploilor, iar cartofii s-au stricat în pământ, spun producătorii.

În Piața Iosefin din Timișoara, găseşti cartofi şi cu 2,5 lei pe kilogram. Prețurile, însă, ar putea crește curând.

În cazul produselor nealimentare, cea mai mare creştere de preţuri s-a înregistrat la tutun şi ţigări, o majorare de 2%. Apoi urmează cărţile, ziarele şi revistele, cu un avans de 1,7%.

Şi energia termică a avut o scumpire lunară de 1,2%, asta înseamnă că în prima lună a anului 2019 facturile românilor au crescut.

În cazul serviciilor, cel mai mult s-a scumpit furnizarea de apă şi serviciile de canalizare şi cele de salubritate, unde vedem o creştere cu 1,5%.

Avem şi o veste bună, biletele de avion s-au ieftinit cu 3,5%, după ce mai multe luni la rând au fost campioanele scumpirilor la aceasta categorie.

Pentru finele acestui an, BNR estimeză o inflaţie anuală de 3% şi de 3,1% anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri