Informații Digi24.ro: Măsurile pe care le va lua STB înainte de intrarea în vigoare a amenzilor de 500 de lei

Data actualizării: Data publicării:
RATB

Aplicarea sancțiunilor va fi precedată de un plan specific de măsuri, spun pentru Digi24.ro surse din societatea de transport.

Aplicarea sancțiunilor cu amendă de 500 de lei în cazul călătoriei fără titlul valabil și/sau validat va fi precedată de câteva măsuri luate de Societatea de Transport București (STB), au spus joi pentru Digi24.ro surse din cadrul acesteia.

Una dintre acestea este derularea unei campanii de informare care dura ”cel puțin o lună” după cum a spus un angajat al societății sub protecția anonimatului.

Campania se va derula concomitent prin controlori, mass-media, canale publice de informare. De altfel, în ultima perioadă STB a început o acțiune de conștientizare a călătorilor și singura sancțiune aplicată, cel puțin în ultimele trei săptămâni, a fost plata suprataxei de călătorie nu amenda contravențională.

Sursele STB spun că, potrivit legii 92 din 2007 cu privire la transportul public local, amenda de 500 de lei se putea aplica încă de acum 11 ani. Există municipii, precum Timișoara, unde amenda are această valoare.

O altă condiție pentru intrarea în vigoare a amenzii este încheierea procedurilor de schimbare a sistemului de legitimații de călătorie. Noul sistem include gratuități sau reduceri, dar și carduri speciale acordate celor care beneficiază de aceste gratuități. Va exista posibilitatea de plată a călătoriei prin STB sau de alimentare a cardului STB de pe cel bancar înainte de începerea călătoriei.

Noile autobuze Otokar au un alt sistem de validare a călătoriei și toate aceste lucruri trebuie puse cap la cap înainte de lansa noul sistem. Încă nu se știe cât va dura perioada de informare.

Cât privește obligativitatea de a valida abonamentele aceasta va ajuta STB să afle care este cererea de servicii de transport pe diferite rute sau intervale orare.

„Intrăm pe criterii de funcționare, de eficiență economică. Dacă tu nu validezi eu nu știu, pensionarii puteau merge fără să valideze. Când toți vor valida cardul vom ști care este cererea și vom putea reloca pe intervale orare mijloacele de transport”, spune sursa indicată.

Amenda pentru călătoria fără validarea legitimației de călătorie la STB (fost RATB) va crește la 500 de lei, potrivit noului regulament al serviciului de transport public din Bucuresti și Ilfov. În plus, vor fi amendați și cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri