Sari la conținut
News Alert

”Înțelegerile” firmelor, amenzi de jumătate miliard de euro

Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 574,7 milioane euro în cei 20 de ani de activitate, spune șeful instituției, Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în cuantum total de 574,7 milioane euro în cei 20 de ani de activitate, în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurenţiale, cele mai mari amenzi fiind aplicate în anul 2011, de 294,16 milioane euro, a declarat joi preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, în conferinţa de aniversare a 20 de ani de activitate, potrivit News.ro.

Peste 90% din sancţiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, şi doar 1% pentru omisunea notificării unei tranzacţii.

Din 1997 şi până în prezent, au fost declanşate 345 investigaţii, din care aproape 52% reprezintă autosesizări.

Din totalul de 345 de investigaţii, 69,2% au avut ca obiect practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, iar peste 15% au vizat concentrări economice (tranzacţii) care nu au fost notificate autorităţii de concurenţă.

Foto: Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, a prezentat joi activitatea instituției în ultimele două decenii

”Prin combinarea mecanismelor pe care le avem la dispoziţie, bilanţul activităţii instituţiei cuprinde realizări de dimensiuni semnificative: sancţiuni în valoare totală de 574 milioane euro, în urma instrumentării cazurilor de practici anticoncurenţiale (un caz complex, de referinţă este investigaţia de pe piaţa carburanţilor), intensificarea activităţii normative, un exemplu de succes fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la credite, şi implementarea unor noi proiecte – Monitorul Preţurilor, comparatorul de preţuri în domeniul alimentar”, a spus Chiriţoiu.

Bugetul autorităţii de concurenţă, în cei 20 de ani de funcţionare, este de aproximativ 158,7 milioane euro. În 2004, Oficiul Concurenţei a fost preluat de Consiliul Concurenţei.

Din 1997 până în prezent, Consiliul Concurenţei a emis 4.028 decizii, din care 515 au fost decizii de sancţionare sau prin care au fost acceptate angajamente din partea companiilor.