Magazinele fură startul la tăierea TVA

Data actualizării: Data publicării:
magayine tva

Un mare lanţ de hipermarketuri a redus TVA de la 20% la 19% cu trei săptămâni înainte de momentul în care ar trebui să intre în vigoare. Deja au apărut şi primele etichete cu TVA redus în cazul băuturilor alcoolice, detergenților, cosmeticelor și pentru alte produse nealimentare. O strategie de marketing, spun economiştii. Asta în condiţiile în care consumul a crescut cu 10% anul acesta.

Scăderea TVA de la 20% la 19% la produsele nealimentare înseamnă o reducere cu mai puţin de un procent a preţurilor. Sunt ieftiniri de câţiva bani în multe cazuri, care pot însă ajunge la câţiva lei pentru produsele scumpe ca hainele sau încălţămintea. Bonurile vor fi emise tot cu TVA de 20% până la finalul anului, aşa că retailerul va acoperi diferenţa de TVA.

E o găselniţă de marketing pentru a atrage clienţi în luna decembrie, spun economiştii. Într-o lună în care retailerii adună 30% din vânzările anuale.

Adrian Mitroi, economist: „E doar marketing aici, într-un proces general în care consumul este exuberant în România şi răspunde de cea mai mare parte a creşterii economice”.

Şi anul trecut, în decembrie, mai mulţi comercianţi au furat startul şi au redus TVA în avans. De data aceasta, scăderea ar trebui să intre în vigoare tot ianuarie. Este trecută în Codul Fiscal, dar economiştii lasă o umbră de incertitudine legată de aplicarea măsurii.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „E incert, în primul rând în momentul ăsta nu ştim cine va face Guvernul după alegeri, nu ştim când se va face guvernul după alegeri, pentru că dacă Guvernul, spre exemplu, se va face după 1 ianuarie, măsura de reducere a TVA va intra în vigoare şi nu ştiu dacă o va mai anula cineva expost, deci probabil că măsura va intra în vigoare şi lucrurile vor rămâne aşa cum sunt în Codul Fiscal”.

Ca după fiecare reducere a TVA din ultimii trei ani, preţurile vor scădea şi de data aceasta, dar nimeni nu garantează că vor rămâne aşa.

Adrian Mitroi, economist: „Economia se află într-un echilibru, aş amâna acest stimul fiscal până când o să avem nevoie de el”.

Cele mai multe produse s-au ieftinit cu mai puţin de un procent, după reducerea TVA de la 24% la 20% la începutul anului, arată un raport al Consiliului Concurenţei. Românii au plătit mai puţin pentru utilităţi şi aparate foto. România are acum una dintre cele mai reduse cote la TVA de bază din toate statele comunitare. Taxa pe valoare adăugată este de 27% în Ungaria, 25% în Suedia şi 20% în Franţa şi Bulgaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri