Metode eficiente de a economisi lunar. Analist financiar: Primul pas este să ne facem un buget personal în scris

Data actualizării: Data publicării:
pușculiță în formă de elefant în care o mana de femeie introduce o moneda
Foto: Profimedia Images

500 de lei economisiți lunar îți pot aduce o mică avere, ne spun specialiștii. Să faci bani nu ține chiar atât de mult de noroc, cât de muncă, educație și perseverență. O sumă de 200, 300 sau 500 de lei, în funcție de venituri, se poate să nu schimbe felul în care trăim, dar poate să fie extrem de importantă peste 10, 15 sau 20 de ani.

Jumătate dintre români consideră că este foarte important să economisească, dar, în acelaşi timp, 7 din 10 nu au o rutină de economisire. Este concluzia unui studiu de piață realizat de Erste Group.

- E destul de greu, încercăm. Întâi punem de o parte banii de facturi și, dacă mai rămâne ceva de pus de o parte, punem, dacă nu, nu punem.

Primul pas poate fi să renunțăm la câteva mici plăceri, bani pe care îi cheltuim fără să ne dăm seama. Analiștii financiari ne dau și un exemplu, dacă renunțăm la o cheltuială de 5 lei în fiecare zi, în 5 ani putem să ajungem la aproape 10.000 de lei, în 10 ani la 21.000 de lei.

Iancu Guda - realizator Banii în mişcare: Trebuie să economisim și să investim lunar, deci să fie un obicei, nu din când în când, sau când primim o moștenire sau vindem ceva. Apoi diversificat într-un portofoliu pe piața de capital și să gândim pe termen lung, prin replicarea indicelui bursier, ceea ce ar trebui să ne aducă un randament cu tot cu dividente de 10% pe an, adică la 6-7 ani să ne dublăm banii.

Irina Chițu, analist financiar: Ne facem un buget personal în scris, pe ce vrem noi, de mână, poate un Excel, o aplicație pe mobil, că sunt atâtea pe mobil, important e să avem în vedere ce bani ne intră în casă și pe ce se duc, pentru că numai când le vedem și le punem pe hârtie putem să economisim cel puțin 10%. În momentul în care încasăm salariul, în secunda doi punem de o parte 10-20% pentru noi, nu pentru facturi, impozite și așa mai departe. Puneți de o parte pentru obiectivul tău și ideal e ca 50% din buget să se ducă pe nevoi, 20% pe economii și viitoare investiții și 30% pentru dorințe.

Cei mici însă, pot fi convinşi foarte uşor să economisească. Una dintre metode ar fi înlocuirea clasicei pușculițe cu trei plicuri personalizate. În primul plic, vor ajunge 50% din banii copiilor, care vor fi folosiţi ulterior pentru dorinţe mai costisitoare, spre exemplu pentru a-şi cumpăra un telefon, o tabletă sau pentru a merge într-o tabără. Al doilea plic va fi destinat cheltuielilor mici. 40% din bani ar trebui să intre în acest plic. De aici lăsăm copilul să îşi cumpere diversele mărunţişuri pe care şi le doreşte în fiecare zi, spre exemplu dulciuri sau jucării. Al treilea plic este cel pentru fapte bune. 10% intră în acest plic şi de aici, îl încurajăm pe cel mic să facă un gest frumos faţă de altcineva.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri