Cum vor arăta metrourile care vor circula până în Drumul Taberei. Magistrala 5 s-ar putea deschide în martie 2019

Data actualizării: Data publicării:
aglomeratie metrou

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a promis zilele trecute că Magistrala 5 Râul Doamnei/Valea Ialomiței – Eroilor 2 se va deschide în martie 2019. Care vor fi însă trenurile folosite?

Punerea în funcțiune cu călători a Magistralei 5 de metrou pe Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor se va face cu 10 trenuri tip Bombardier, care vor fi redistribuite din parcul existent.

Redistribuirea trenurile riscă să mărească intervalul de circulație pe magistralele de unde vor fi retrase trenurile Bombardier, fără a asigura un timp de așteptare rezonabil pe noua magistrală.

Metrorex dispune de 83 de trenuri, din care 44 sunt Bombardier, 24 sunt CAF Spania iar 15 sunt vechile IVA (Întreprinderea Vagoane Arad).

bombardier
Metrou Bombardier

Metrorex are în vedere o licitație pentru achiziția 26 de trenuri pentru această magistrală din care 13 pentru secțiunea deschisă anul viitor.

„Documentele achiziției pentru noile trenuri ce vor circula pe magistrala 5 sunt promovate pentru verificare către autoritatea națională în domeniul achizițiilor publice, în scopul validării acestora pentru publicare în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) și în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), urmărind asigurarea respectării principiilor în domeniul achizițiilor publice (nediscriminarea, tratamentul egal, recunoașterea reciprocă, transparența, proporționalitatea și asumarea răspunderii)”, spune Metrorex.

După semnarea contractului de achiziție a trenurilor noi, timpul de livrare a acestora este estimat a fi cuprins între 24 și 30 de luni.

Trenurile noi de metrou pentru primul tronson al Magistralei 5 vor fi cumpărate în baza unui împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Noua achiziție are loc în contextul în care o procedură anterioară de achiziție a 51 de garnituri pentru întreaga Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, în valoare de circa 400 milioane de euro, a fost anulată în urma unei anchete DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri