Mugur Isărescu: N-a murit nimeni la ROBOR de 4%

Data actualizării: Data publicării:
isarescu

Guvernatorul spune că nu este confortabil cu avalanșa de știri că ar fi venit apocalipsa cu ROBOR la 3,2%.

El spune că ROBOR a fost și 4% și nu ar fi murit nimeni, potrivit Agerpres.ro.

"Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la...ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume", a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă este confortabil cu actualul nivel al ROBOR-ului.

Reamintim că la o dobândă interbancară de 4%, dobânda finală la un credit prima Casă ajunge în jurul a 6%. Aceasta înseamnă că prima rată la un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 20 de ani ajunge la 1.600 de lei și că, în final, împrumutatul va plăti 415.000 lei. Creșterea ROBOR face ca doar persoanele nu un venit net de peste 3.300 lei să poată accesa acest împrumut.

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,34%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri