Nicolae Robu, cercetat de Protecția Consumatorului pentru distrugere, în cazul cablurilor tăiate de pe stâlpi

Data actualizării: Data publicării:
nicolae robu inquam liviu florin albei 2
Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei. Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comisarul-şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Timiş, Sorin Susanu, spune că primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, trebuie să răspundă în cazul cablurilor aeriene aparţinând operatorilor de televiziune, telefonie şi internet, care au fost tăiate de pe stâlpi şi spune că îl cercetează pentru distrugere.

Comisarul-şef Sorin Susanu a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu trebuie să răspundă pentru cele întâmplate în urma operaţiunii de tăiere a cablurilor aeriene, denumită de edil „Operaţiunea ghilotina”.

Susanu spune că Robu a încălcat mai multe legi şi a cerut edilului evizul psihologic pentru munca la înălţime şi avizul pentru securitate în muncă.

„Pentru mine e halucinant că responsabilul din partea Primăriei Timişoara, care a adus documentele către noi, nu a putut să aducă dovada că au fost avertizaţi consumatorii, au şi recunoscut că nu cunosc cu exactitate pe cine au afectat. Am solicitat primarului să aducă documentele legale: aviz pentru munca la înălţime şi aviz psihologic pentru munca la înălţime. Probabil că supărarea dânsului e că înţelege că documentele noastre duc la o discuţie spre încălcarea articolului 257 din Cod Penal. La finalul cercetării noastre, documentele vor fi transmise altor instituţii abilitate. Am demarat toate cercetările necesare pentru a identifica consumatorii afectaţi. Ulterior vom solicita despăgubitrea consumatorilor. Infracţiunea despre care vorbesc este distrugere”, a declarat Susanu.

Citiți și: 
O instituție importantă din Timișoara a rămas fără internet după ce Nicolae Robu a tăiat cablurile

Comisarul-şef al ANPC Timiş spune că e cu atât mai grav dacă  Robu a tăiat cablurile în timpul său liber.

„Trebuie să înţelegem să nu mai procedăm în acelaşi fel. În momentul de faţă nu e încheiată cercetarea şi măsura nu e aplicată, pentru că în fiecare zi în care trebuie să ne pună la dispoziţie documentele solicitate, persoanele trimise nu au drept de semnătură. Nu poate dura la infinit, va dura 30 de zile, apoi vom face demersurile, iar măsurile se vor aplica şi dumnealui (primarului Nicolae Robu – n.r.). Pe lângă amendă îi vom da măsuri: să depună diligenţele pentru ca acei consumatori să beneficieze de servicii şi să plătească despăgubiri. Dacă Ministerul Educaţiei doreşte să se îndrepte împotrivă, e o altă discuţie. Juriştii din instituţia noastră iau în calcul mai multe aspecte. Cu atât mai grav dacă era în timpul liber pentru că a desfăşurat o activitate în numele unei instituţii. Noi solicitările le-am facut către primărie, extinse către persoana care apus în aplicare. Noi l-am văzut pe dânsul (Nicolae Robu- n.r) care a tăiat cabluri”, a declarat Sorin Susanu.

Șeful ANPC Timiș: Cercetarea e sub coordonarea mea. Nu doresc vreo influențare a comisarilor

Întrebat dacă verificările comisarilor de la Protecţia Consumatorilor vizează şi operatorii de cablu, Susanu a spus că deocamdată îl interesează doar abonaţii şi primăria.

„În momentul de faţă eu discut de consumatori persoane fizice care sunt prejudiciaţi sau nu. La operatorii de cablu nu putem discuta despre relaţia lor cu Primăria, încă nu ştim câţi consumatori au fost afectaţi, aşteptăm răspunsuri, am trimis adrese. Ne-am sesizat a doua zi când am văzut ce s-a întâmplat. Cercetarea e sub coordonarea mea directă, nu doresc să existe vreo influenţare asupra comisarilor sau a celor care conduc instituţia”, a mai spus şeful ANPC Timiş.

În replică, primarul Nicolae Robu s-a declarat uluit de declaraţiile şefului ANPC Timiş.

„Eu ştiu că am făcut un lucru bun pentru Timişoara. Eu ştiu că sunt pericole de prăbuşire a unor stâlpi, prăbuşire care ar putea să aibă consecinţe tragice din cauza poverii care o reprezintă aceste cabluri. Şi oricine poate vedea cum arată o mulţime de stâlpi din oraşul nostru. Ei bine, îmi cere mie OPC-ul aviz de lucru la înălţime şi lucruri de genul acesta. Denotă foarte limpede o preocupare ce are alt comandament decât binele oraşului. Nu există nicio plângere de la consumatori că au fost afectaţi, şi atunci pe cine protejează domnul director, că dânsul a cerut operatorilor, că ştiu de la operatori, dânsul le-a cerut să le ceară clienţilor să depună plângeri. Pai astfel se exercită o astfel de funcţie?”, a declarat Nicolae Robu.

Nicolae Robu spune că e plin oraşul de reţele subterane pentru cabluri

„Eu am de lucru pentru Timişoara. Vom face ca toate cablurile din Timişoara să ajungă în subteran, există reţele pentru aşa ceva. A fost o minciună ordinară că asta e cauza pentru care nu au fost duse cablurile, că nu există reţele. E plin oraşul de astfel de reţele. Nu există chiar peste tot, dar să fie duse cablurile măcar acolo unde există tubulatură subterană”, a declarat edilul Timişoarei.

Întrebat cum comentează acuzaţiile de încălcare a legii invocate de Sorin Susanu, primarul a spus că singurul lucru pe care şi-l reproşează e că a afectat activitatea Inspectoratului Şcolar în zi de simulare la Evaluarea Naţională. 

„Eu am fost asigurat că tot ce se întâmplă e cu acoperire legală pentru că este o ocupare ilegală a domeniului public şi s-au făcut toate notificările de rigoare şi drept urmare este justificată, inclusiv sub aspect legal, o intervenţie în forţă. Un singur lucru îmi pot reproşa, faptul că nu am ştiut că a doua zi este această simulare de teste naţionale, chiar nu am ştiut. Perturbarea nu a fost atât de mare, a fost o simulare, nu aveau nevoie în timpul probei de internet, dar era un act de comunicare mai special cu Ministerul Educaţiei şi înţeleg că acest act a fost perturbat. Daca as fi ştiut nu se întâmpla în seara respectivă”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul spune că el a taiat doar ultimul cablu pentru a da un semnal ferm

„S-a ocupat Direcţia Generală de Drumuri Poduri, Parcaje şi directorul mi-a spus că sunt toate condiţiile îndeplinite pentru a se interveni. Nu am fost eu marele tăietor. Eu am tăiat ultimul cablu şi l-am tăiat pentru că am vrut să dau un semnal de hotărârea noastră de a recurge inclusiv la astfel de intervenţii pe care nu ni le dorim”, a mai spus Robu.

Primarul spune că va pune la dispoziţia ANPC toate documentele solicitate, dar că nu e treaba acestei instituţii dacă avea sau nu aviz psihologic pentru lucrul la înălţime.

„Au cerut aviz psihologic pentru lucru la înălţime. Asta e treabă de OPC? Ce ni se cere e legitim. O să dăm. Dar când ni se cer lucruri care noi considerăm că nu sunt de competenţa OPC nu o să le dăm. Dar ce spun acum e o atitudine generală. Respectăm OPC şi orice altă instituţie. Sigur că legea mi se aplică şi mie, nu am spus niciodată altceva”, a mai spus primarul Nicolae Robu.

Mai mulţi angajaţi de la Primăria Timişoara, inclusiv Nicolae Robu, cu sprijinul Societăţii de Transport Public, au tăiat mai multe cabluri aeriene ale operatorilor care au sfidat repetatele solicitări ale Primăriei de a-şi duce firele în subteran.
Echipamentele a opt operatori de cablu au fost afectate, iar numeroşi locuitori ai oraşului au avut de suferit, inclusive Inspectoratul Şcolar şi mai multe unităţi de învăţământ.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri