Openbudget.ro, platforma care îți arată unde merg taxele tale

Data publicării:
openbudget

SoLib, Societatea pentru Libertate Individuală, a lansat platforma openbudget.ro cu ajutorul căreia cei interesați pot vedea câți bani le ia statul, inclusiv prin taxele puse pe consum, câți bani le rămân în buzunare dar și cum se împart în interiorul bugetului de stat banii vărsați de ei.

Instrumentul le arată inclusiv impactul politicilor bugetare asupra deficitului. Proiectul îl are ca manager pe Cladiu Năsui, analist financiar.

Autorii proiectului Open Budget spun că există legi și prevederi constituționale care garantează transparenţa funcţionării instituțiilor publice dar că aceste garanţii ”sunt doar declarative şi neaplicate in practica – fapt cu atât mai grav cu cât resursele prin care se susţine statul provin din taxele si impozitele luate de la noi toţi”.

”Open Budget (este – n.red.) o platformă care îşi doreşte să schimbe aceasta stare de fapt şi să reprezinte un pas înspre mai multă transparenţă şi o mai buna înţelegere a felului în care funcţionează statul român”. Open Budget este o platformă care îţi permite să vizualizezi bugetul statului român şi să modifici felul in care sunt alocate fondurile publice.

”Ne dorim ca oricine să poată vedea într-un mod inteligibil şi transparent cum este organizat bugetul statului român atât din punctul de vedere al banilor pe care îi ia din economie cât şi din punctul de vedere al alocării pe care o face. Unde se duc cei mai mulţi bani? Cine îi cheltuieşte? De unde provin? Toate astea sunt întrebări la care se poate răspunde uşor şi rapid prin Open Budget.”, spun autorii proiectului.

Open Budget conţine şase bugete centrale ale statului, anume: bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul fondurilor externe nerambursabile şi bugetul activitătilor finanţate din venituri proprii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri