Oradea. Încălzirea mai ieftină a unui oraş

Data actualizării: Data publicării:
termoficare

În această iarnă, Oradea se va încălzi cu ajutorul unei turbine moderne, o investiţie de 50 de milioane de euro care înlocuieşte vechea centrală pe cărbune, poluantă şi care se strica foarte des. În plus, edilii au reuşit să reducă de aproape zece ori numărul angajaţilor regiei de termoficare şi, implicit, să mai taie din costuri. Înainte, regia avea 2.500 de angajaţi care se ocupau de încălzirea oraşului. Acum, mai sunt doar 230.

Adrian Ciobanca, şef de serviciu exploatare tehnică Electrocentrale, Termoficare: „În 1987 odată cu punerea în funcţiune a CET doi, acesta avea 900 de angajaţi la care se adăuga personalul din CET unu încă 1500 de persoane. Per total 2.300, 2.400 de persoane”.

În 2015 însă, la CET-ul 1 din Oradea, singurul care a mai rămas în picioare, mai erau doar 462 de angajaţi. Apoi, odată cu ridicarea unei centrale noi, în valoare de 52 de milioane de lei, alţi salariaţi au fost nevoiţi să îşi caute de lucru.

Anca Grama - purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: „Nu necesită atât de mulţi angajaţi cât necesita vechea centrală pe cărbune. Tocmai de aceea funcţionează cu angajaţi mai puţini. Bineînţeles economiile care se fac sunt binevenite deoarece acestea pot fi investite mai departe în acest sistem de termoficare”

Stănel Necula - administratorul special al CET: „Am disponibilizat în primăvara acestui an 140 şi ceva de persoane care beneficiază de salarii compensatorii, 8 salarii”.

Practic, cele aproape 150 de persoane au fost înlocuite cu un generator de căldură, o turbină pe gaz, o staţie de pompare, o centrală de dedurizare şI un sistem de evacuare.

Stănel Necula - administratorul special al CET: „Nu avem nevoie de personal care să întreţină echipamentele pentru că echipamentele sunt în garanţie şi post garanţie 17 ani. Ideea este că numărul de persoane din zona de operare nu poate decât să-şi pună amprenta asupra preţului final al gigacaloriei.”

La noua centrală pe gaz din Oradea lucrează în prezent doar 90 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri