Sari la conținut

Parlamentarii vor să îl demită pe Mişu Negriţoiu

„Domnul Negriţoiu a făcut ce a putut, dar a putut puţin.” Este concluzia discuţiilor dintre parlamentari şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Deputatul Florin Tudose, preşedintele Comisiei de Politică Economică din Camera Deputaţilor, a anunţat că va cere începerea procedurilor parlamentare pentru demiterea preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.

Picătura care a umplut paharul răbdării parlamentarilor a fost scumpirea cu 20% a poliţelor RCA pentru şoferi, ca urmare a plafonării tarifelor pentru transportatori.

Mihai Tudose, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică: „Mai sunt 5,5 milioane de români, care au maşină, cu care s-a jucat toată lumea exact cum a vrut.”

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „Nu avem aceste creşteri (de tarife – n.r.) care se vehiculează.”

Deputaţii s-au arătat nemulţumiţi şi de formula de calcul găsită de ASF pentru tarifele maxime în cazul RCA, contestată de transportatori.

Mihai Tudose, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică: „Au fost o mulţime de bâbâieli şi ezitări şi a rămas pe principiul ca aşa ne-am hotărât noi să fie.”

Timp de o oră a încercat Mişu Negriţoiu să-i convingă pe deputaţi că şi-a îndeplinit toate atribuţiile de şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fără prea mult succes, însă.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „Mi-am inchipuit că, probabil, vin la o execuţie publică dar, până la urmă, eu nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Aveţi atât raportul nostru de activitate, raportul evoluţiei de piaţă, pe astea trebuie să le judecaţi.”

Mihai Tudose, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru Politică Economică: „Facem o pauză să ne ştergem lacrimile? Am înteles, Gibraltarul şi dumneavoastră nu sunteţi de mişcat.”

Deputaţii din comisie au fost de acord, în unanimitate, să ceară demiterea preşedintelui ASF în plenul Camerei Deputaţilor.

Andreea Paul, deputat PNL: „Vă propun să declanşăm procedura parlamentară de demitere a şefului ASF.”

Viorel Blăjuţ, deputat PNL: „Vă respect pentru ce aţi făcut în sistemul bancar, era bine dacă rămâneaţi acolo.”

În tot acest timp, plafonarea RCA nu se aplică încă, deşi există o ordonanţă de Guvern. ASF a propus preţurile de referinţă însă acestea trebuie aprobate de Guvern. Sunt şanse ca lucrurile să se rezolve săptămâna aceasta, dacă Executivul va da o hotărâre în acest sens.

Florin Tudose, deputat PSD: „Voi face un raport comun şi voi solicita plenului acest vot de demitere. Cât de repede se va putea. O săptămână, două. Domnul Negriţoiu a făcut tot ceea ce a putut. Din păcate, a putut puţin. Sau nu a putut cât trebuie. Astăzi toată lumea este nemulţumită în domeniul asigurărilor, toţi actorii. Şi, în paralel cu demersuri pentru o nouă conducere, va trebui ca în Parlament să ne angajăm şi la amendarea ordonanţei care este pe traseu, privind RCA. Sau cu un text nou de lege. Există două variante teoretice. De a depune un nou proiect de lege sau să poată fi amendată legea care este acum în Parlament. Cu ce l-aş lăuda pe preşedintele ASF? Cu nimic. Invocă tot felul de rapoarte făcute de fantome neprezentate nimănui. O lipsă de interacţiune cu viaţa reală, o lipsă de decizie. Şi-a asumat toate deciziile pe această zonă, şi direct, şi indirect. Avem nişte informaţii că şi pe cele două societăţi care au ieşit din piaţă au fost nişte decizii controversate. Domnia sa, în calitate de executiv, nu şi-a făcut treaba. Au fost nişte decziii ale Consiliului de Administraţie al ASF iar domnia sa pur şi simplu le-a pus în practică.”