Pe litoral, „hamsia de Marea Neagră” vine din Mediterana

Data publicării:
hamsii2

Hamsia de import câştigă tot mai mult teren, în faţa celei de la Marea Neagră. A noastră este mai gustoasă, a străinilor este mai scumpă. Arată diferit, doar că odată prăjite, cele două hamsii, sunt greu de deosebit. Cum cererea e mare, comercianţii se asigură că au tot timpul hamsii la îndemână, fie pescuite local, fie de import.

Peştele cel mai căutat de turişti în sezonul estival se găseşte foarte greu, aşa că mulţi comercianţi sunt nevoiţi să îl aducă din Grecia.

Ciprian Alexe, ospătar: Este hamsie de Mediterană. Clienţii, de obicei, cer de Marea Neagră, dar din păcate nu prea se mai găseşte.

Odată gătite, nu există nicio diferenţă între ele. Bucătarii experimentaţi susţin însă că diferă puţin gustul.

Când vântul suflă puternic în larg, hamsia este imposibil de pescuit, spun pescarii cherhanalelor.

Sorin Manoilă, manager cherhana: Când este marea agitată nu se poate... şi de obicei plasa se scoate din apă ca să nu se rupă. Este o diferenţă, deoarece hamsia de Marea Neagră are un gust mai bun, având în vedere salinitatea scăzută a Mării Negre în comparaţie cu Marea Mediterană.

Există şi comercianţi care dau asigurări că hamsia pe care o vând este din Marea Neagră.

Marius Olteanu, manager terasă: Noi aducem numai hamsie din Marea Neagră. Arată ca un peşte normal, cum ar trebui să mănânci o hamsie, nu una congelată.

Adriana Chiorean, directorul Acvariului din Constanţa: Hamsia de Marea Neagră este un peşte de talie relativ mică, ajunge în jur de 10, 12 cm. Are un corp care seamănă cu scrumbia. Are spatele un albastru închis spre negru, iar părţile laterale sunt argintii.
Reporter: Care este diferenta dintre cele două specii?
Adriana Chiorean: Nu este foarte mare, puţin de talie, puţin la aspectul corpului general.

Că este de import sau autohtonă, atunci când ajunge în tigaie nu se mai poate face diferenţa. Iar cei care o cumpără rareori întreabă de unde provine.

Turist: Acum nu ştiu dacă au cumpărat din export sau au luat de aici de la noi. Bănuiesc că de aici de la noi, nu?
Reporter: Păi şi nu întrebaţi înainte?
Turist: Nu-s curios.
Turist: Nu ştiu, chiar nu am întrebat. Am luat pentru sunt bune.
Turist: Este foarte bună şi din câte am înţeles în acest restaurant hamsia este din Marea Neagră.

În Mamaia, o porţie de hamsie adusă din Grecia poate ajunge şi la 15 lei, spun comercianţii. Iar în Satul de Vacanţă, dacă vreţi să mâncaţi hamsie din Marea Neagră, preţul pentru o sută de grame costă de la 5 lei. Anual, România importă 100 de mii de tone de peşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Ryan Reynolds, cuvinte emoționante pentru Michael J. Fox, care suferă de Parkinson: „El cade mult pentru că...