Prima Casă. Garanții mai mici pentru locuințele vechi

Data publicării:
bloc

Locuinţele vechi ar putea primi garanţii mai mici de la stat pentru creditele din programul Prima Casă. Dacă în prezent jumătate din împrumutul ipotecar este garantat indiferent de tipul şi vârsta locuinţei, de la anul garanţia pentru casele şi apartamentele mai vechi de cinci ani, care nu au trecut prin lucrări de renovare va fi scăzută la doar 40%. Această modificare, prin care ar fi încurajată achiziţia locuinţelor pe care dezvoltatorii imobiliari le-au construit recent, este prezentă într-o strategie pe care a întocmit-o Ministerul de Finanţe pentru Programul Prima Casă. Prevede inclusiv un buget multianual. În următorii doi ani bugetul anual ar urma să fie mai mare decât cel iniţial de anul acesta, dar mai mic decât cel final la care s-a ajuns după două tranşe de suplimentare a fondurilor alocate.

Potrivit strategiei Ministerului de Finanţe, programul Prima Casă ar urma să încurajeze de la anul achiziţia de locuinţe noi şi renovarea celor vechi. Garanţia oferită de stat pentru casele şi apartamentele construite în ultimii cinci ani va fi menţinută la fel ca până acum la 50% din valoarea creditului. În schimb, pentru locuinţele mai vechi de 5 ani garanţia va fi redusă la 40% din suma împrumutată. Ceea ce înseamnă că banca va trebui să îşi asume un risc mai mare şi se va gândi de două ori înainte să crediteze achiziţia unei locuinţe vechi.

Totuşi, locuinţele care au fost consolidate în ultimii cinci ani vor avea parte de garanţia întreagă de 50%, indiferent de anul în care au fost construite.

Ministerul de Finanţe argumentează aceste modificări prin faptul că pe piaţa imobiliară ar exista anual un deficit de 250.000 de locuinţe. În plus, ţara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la calitatea locuirii. De aceea ar fi necesară atât construirea de case şi apartamente noi cât şi reabilitarea celor deja existente.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice: „O simplă tranzacţionare a fondului locativ prezent, limitat şi de calitate, o simplă tranzacţionare a acestor locuinţe nu este o politică sustenabilă şi care să aibă şi o componentă economică şi nu rezolvă problema, practic.”

Încurajarea achiziţiei de locuinţe cu o vechime de cel mult cinci ani îi va ajuta pe dezvoltatorii imobiliari care au reînceput să construiască la finalul crizei. Şi tot pentru ajutorarea dezvoltatorilor, bugetul programului Prima Casă a fost stabilit de acum pentru următorii cinci ani. În 2017 şi 2018 statul va acorda anual garanţii de două miliarde de lei. Dar, începând din 2019 garanţiile vor scădea până la un miliard şi jumătate de lei anual.

Anul acesta programul Prima Casă a început cu un buget de aproape 1,7 miliarde de lei. Însă cererea foarte mare de credite garantate de stat a convins guvernul să mai acorde garanţii de încă un miliard de lei. Bugetul final a ajuns astfel la aproape 2.7 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că alocările de anul viitor vor fi mai mari decât cele iniţiale de anul acesta, dar cu 700 de milioane mai mici decât cele finale. Şi asta în condiţiile în care cererea pentru creditele garantate de stat ar putea rămâne în continuare foarte mare. Potrivit strategiei, indiferent de vechimea locuinţei, avansul creditelor Prima Casă va rămâne la 5%, mult sub nivelul avansul cerut pentru împrumuturile ipotecare standard acordate de bănci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri