Proiect: Produsele cu prea puțină carne să fie redenumite

Data actualizării: Data publicării:
baton de salam_shutterstock_140774506

Salamul de porc, crenvurşti de pui, pateul din ficat sau iaurtul de capră vor trebui să conţină minimum 95 la sută carne sau lapte, pentru a-şi păstra denumirea. E propunerea unui parlamentar, care acuză producătorii că au etichete mincinoase. Nutriţioniştii, în schimb, atrag atenţia la pericolul pentru sănătate reprezentat de substanţele folosite pentru a substitui materia primă.

Cantitatea de carne sau lapte folosită la diverse alimente diferă de la un produs la altul. Uneori, e vorba despre cantităţi extrem de mici, completate cu substanțe mai mult sau mai puţin sănătoase.

„Pate din porc scrie pe cutie. Când ne uităm la ingrediente aflăm că ficatul de porc din compoziţie este de doar 20 la sută, restul este slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia şi alte ingrediente”, relatează Toma Petcu, jurnalist Digi24.

Iniţiatorul legii spune că producătorii şi vânzătorii întreţin o politică de marketing nu tocmai corectă.

Pot să producă în continuare ceea ce fac, dar să nu le mai spună, de exemplu, pate de ficat, pentru că are doar 5% ficat. Să îi spună pastă cu gust de pate de ficat sau cremă cu gust de telemea sau cu gust de caşcaval”, explică Ştefan Băişanu, deputat ALDE.

Aşadar, de pe etichete ar trebui să dispară denumiri precum salam de porc, crenvurşti de pui sau iaurt de capră, dacă produsele nu conţin cel puţin 95 la sută carne ori lapte.

„Dacă ne uităm la acest borcan cu iaurt vedem că este făcut din lapte de vacă bivoliţă şi oaie. La ingrediente însă cantitatea de lapte de vacă nu este trecută absolut deloc iar cantitatea de lapte de bivoliţă şi oaie este de minimum 10 la sută”, relatează Toma Petcu, jurnalist Digi24.

Multe dintre produsele semipreparate încep cu noţiunea de, cu produsul numit apă şi atunci înseamnă că am o calitate foarte mică de nutrient de calitate. Avem grăsimi hidrogenate, avem mult sodiu, potenţiatori de gust iar acestea duc la îmbolnăvirea populaţiei. Risc de diabet, risc de obezitate”, afirmă Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Ideea nu e văzută cu ochi buni de producători.

Dacă eu fac un salam care nu are acel 95 la sută, nu pot să îl etichetez ca salam. În schimb un salam venit din orice altă ţară europeană, nu pot să îi impun chestia asta şi nici nu pot să îl controlez”, spune Mihai Vişan, director executiv Romalimenta.

Iniţiativa legislativă urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri