Sari la conținut
News Alert

Proiectele rezidențiale superioare calitativ, în creștere

Ponderea locuințelor noi destinate persoanelor cu venituri medii şi peste medie şi caracterizate printr-un amplasament mai bun, semicentral sau în apropierea marilor centre de birouri, suprafeţe mai mari comparativ cu ale locuinţelor vechi similare şi finisaje de o calitate mai ridicată este în creștere.

Numărul finalizărilor de proiecte din piaţa rezidenţială din Bucureşti şi împrejurimi va fi influenţat în 2018 de dificultăţile întâmpinate pe piaţa forţei de muncă în construcţii şi de respectarea ritmului de dezvoltare asumat de către investitori, potrivit unui studiu publicat luni de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, informează News.ro.

În prezent, încrederea investitorilor în piaţa rezidenţială locală este la cel mai ridicat nivel din istoria modernă a pieţei, luând în calcul că în Bucureşti şi împrejurimi s-a dublat atât numărul de proiecte care ar urma să livreze fiecare peste 200 de locuinţe în acest an, cât şi numărul de proiecte cu peste 1.000 de unităţi existente pe piaţă, potrivit studiului.

”Ponderea unităţilor adresate segmentului middle market va creşte la 46% din totalul locuinţelor programate spre finalizare în 2018 în Bucureşti şi împrejurimi, acesta fiind cel mai mare procent deţinut de segment. Peste 14.000 de locuinţe se află în acest moment în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi. Numărul finalizărilor din 2018 urmează să fie influenţat de dificultăţile întâmpinate pe piaţa forţei de muncă în construcţii şi de respectarea ritmului de dezvoltare asumat de către investitori”, se arată în studiu.

Astfel, peste 20 de proiecte rezidenţiale ar urma să livreze fiecare cel puţin 200 de locuinţe în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, dublu comparativ cu situaţia înregistrată în 2017. În acelaşi timp, în acest moment se află în dezvoltare nouă proiecte cu peste 1.000 de locuinţe, demararea altor trei urmând să aibă loc în acest an, potrivit studiului.

”În plus, ultimii trei ani au adus o creştere semnificativă a numărului de proiecte middle market din Bucureşti, destinate persoanelor cu venituri medii şi peste medii şi caracterizate printr-un amplasament mai bun, semicentral sau în apropierea marilor centre de birouri, suprafeţe mai mari comparativ cu ale locuinţelor vechi similare şi finisaje de o calitate mai ridicată”, se arată în studiu.

Astfel, dacă în 2015 aproximativ 17% din proiectele rezidenţiale dezvoltate în Bucureşti şi împrejurimi ţinteau segmentul middle market, circa 37% din oferta nouă dezvoltată în 2017 se adresa aceluiaşi segment, potrivit datelor Coldwell Banker România.

Totodată, această creştere a calităţii ofertei este vizibilă şi în pieţe rezidenţiale regionale din ţară – iar 2018 va fi anul care va aduce cea mai importantă schimbare în acest sens. Din cele peste 12.000 de locuinţe noi aflate în acest moment în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, 46,3% ţintesc segmentul middle market, acesta fiind cel mai ridicat nivel deţinut vreodată de segment în totalul locuinţelor aflate în dezvoltare.

”2018 poate fi anul maturizării pieţei rezidenţiale locale, care se află într-un moment favorabil de care investitorii încearcă să profite din plin: ritmurile de vânzări sunt bune iar cererea pentru locuinţe de calitate este ridicată şi solvabilă. Majorarea dobânzilor, diminuarea fondurilor Prima Casă, creşterea costurilor de dezvoltare şi evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu şi lung iar dezvoltatorii vor înregistra succes doar dacă planurile de business vor fi realizate temeinic”, a afirmat directorul general al Coldwell Banker România, Bogdan Voica.

Cea mai mare pondere a unităţilor care ar urma să fie livrate în 2018 pe piaţă se adresează în continuare segmentul mass market, potrivit studiului. Acestea reprezintă aproximativ 51,5% din ofertă, procentul fiind însă în scădere cu opt procente comparativ cu anul anterior, pe fondul creşterii numărului de proiecte destinate segmentului middle market.