Protecția consumatorilor: Guvernul pregătește amenzi de 5% din cifra de afaceri

Data publicării:
CONTRACT BANCA 2

Un proiect de Ordonanță de Guvern care urmează să fie dezbătut de Guvern prevede amenzi de 5% din cifra de afaceri aplicate unei firme, dacă aceasta include în contracte clauze abuzive. Problema este că deseori caracterul abuziv al unei taxe este decis de instanță. 

Semnalul de alarmă a fost tras zilele acestea de către firma de consultanță Deloitte. Proiectul de OUG a fost publicat recent de către Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și s-a aflat în dezbatere publică până la data de 25 ianuarie 2019. Cât de curând acesta va intra în discuția Guvernului.

Ce prevede proiectul:

  • Se va sancționa cu o amendă de până la 5% din cifra de afaceri a profesionistului stipularea de clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. În reglementarea în vigoare amenda variază între 200 RON – 1.000 RON.

    O interpretare posibilă este că această amendă se va putea aplica pentru fiecare încălcare (respectiv pentru fiecare contract încheiat cu un consumator care include o clauză abuzivă). În plus, se va prevedea expres că instanța care constată existența clauzelor abuzive într-un contract încheiat cu un consumator va dispune și restituirea, în totalitate, către consumatori a sumelor percepute in temeiul unor clauze abuzive. În prezent, în baza principiul disponibilității, instanța are obligația de a dispune restituirea sumelor în limitele sesizării consumatorului reclamant.

  • Se va sancționa cu o amendă de până la 3% din cifra de afaceri a profesionistului săvârșirea unor: • practici comerciale incorecte; • practici comerciale susceptibile să deformeze în mod esențial comportamentul economic al unui anumit grup vulnerabil de consumatori, clar identificabil, care este cu precădere vulnerabil la respectiva practică sau la produsul la care aceasta se referă, din motive de infirmitate mentală sau fizică, de vârstă sau de credulitate, comportamentul economic al acestuia putând fi în mod rezonabil prevăzut de comerciant; • practici comerciale agresive.

  • De asemenea, se va sancționa cu o amendă de până la 4% din cifra de afaceri a profesionistului săvârșirea de practici comerciale înșelătoare. În prezent, săvârșirea unor fapte precum cele descrise la punctul (ii) se sancționează cu o amendă între 2.000 RON și 100.000 RON.

  • Se va sancționa cu o amendă de până la 3% din cifra de afaceri a prestatorului de servicii de plată încălcarea anumitor obligații, spre exemplu: • obligația de informare pre-contractuală cu privire comisioanele aferente unui cont de plăți, precum și alte obligații de informare în legătură cu acesta; • obligația prestatorului de servicii de plată de a restitui consumatorului orice sume încasate de la acesta în urma unor încălcări ale obligațiilor prestatorului de servicii de plată în temeiul Legii nr. 258/2017. În reglementarea în vigoare, amenda aplicabilă variază între 10.000 RON și 50.000 RON.

  • Se va sancționa cu o amendă de până la 3% din cifra de afaceri a furnizorului de servicii financiare încălcarea unor obligații sau interdicții cu caracter general impuse prin OG nr. 21/1992, cum ar fi: • obligații de informare pre-contractuală; • obligații privind respectarea unor termene imperative prevăzute de lege în relația cu consumatorul.

  • Se va sancționa cu o amendă de până la 4% din cifra de afaceri a instituției de credit încălcarea anumitor obligații, spre exemplu: • obligația de a nu discrimina rezidenții UE, pe temei de naționalitate sau reședință, în cazul în care solicită sau accesează un cont de plăţi; • obligația de a respecta dreptul consumatorilor rezidenți UE, precum și consumatorilor fără o adresă stabilă, solicitanților de azil și consumatorilor cărora nu li se acordă un permis de şedere, dar a căror expulzare nu este posibilă din motive de fapt sau de drept, de a-și deschide și a folosi un cont de plăți cu servicii de bază; • obligația de a asigura anumite facilități consumatorilor vulnerabili. În reglementarea în vigoare, amenda aplicabilă variază între 10.000 RON și 50.000 RON.

Contravenienții nu vor mai avea posibilitatea de a plăti jumătate din minimul prevăzut de lege în termen de 15 zile de când i-a fost înmânat sau comunicat procesul-verbal de sancționare.

Potrivit regulilor generale din materia contravențiilor, dispozițiile din actele normative prin care se sancționează contravențiile intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial sau, oricum, într-un termen care nu poate fi mai mic de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, în măsura in care o astfel de derogare ar fi prevăzută expres în textul actului normativ. Proiectul de Ordonanță de Urgență în forma prezentă nu prevede vreo derogare în acest sens, mai spune Deloitte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri