Recomandări ale CE pentru mașinile diesel vechi înainte de vânzarea acestora în Europa de Est

Data actualizării: Data publicării:
dieselgate noxe

Maşinile cu motoare diesel poluante din Germania trebuie echipate cu catalizatoare suplimentare înainte de a fi vândute în străinătate, cere comisarul CE pentru piața internă și industrie, Elzbieta Bienkovska.

Aceasta este marea dilemă a protecţiei mediului şi climei: ce rost are să introduci norme severe în domeniu pe teritoriul Germaniei, de exemplu, dacă în ţările vecine sau din afara Europei creşte cantitatea de noxe degajată în atmosferă?, potrivit unei analize dw.com.

Elzbieta Bienkovska cere echiparea automobilelor diesel mai vechi din Germania cu filtre suplimentare înaintea unei posibile vânzări în străinătate. E de înţeles că automobiliştii germani se folosesc de stimulente guvernamentale pentru a-şi schimba maşinile cu unele mai puţin poluante, a declarat Bienkovska pentru ziarul Tagesspiegel din Berlin. Dar trebuie să fie clar ce se întâmplă apoi cu acele automobile poluante. Ele nu trebuie să ajungă pe alte căi înapoi în circulaţie, a avertizat responsabila.

Şi Polonia, Bulgaria şi Slovacia consideră că se impun noi reglementări în domeniu. Cele trei ţări au introdus tema "Măsuri la nivelul UE pentru combaterea poluării aerului" pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor Mediului din ţările membre, ce se desfăşoară marţi la Luxemburg.

UE nu dispune însă de o pârghie juridică în această chestiune, recunoaşte deschis Comisia Europeană.

Singura posibilitate existentă este recurgerea la presiuni de natură politică. Diplomaţi europeni avertizează de asemenea că eventuale măsuri de diminuare a importurilor de maşini "murdare" din alte state europene nu ar fi compatibile cu ideea de piaţă comună europeană. SE vorbește și de o vină proprie a ţărilor UE din Europa Centrală şi de Est unde procedura de despăgubire a șoferilor în cazul depistării de softuri ilegale de măsluire a cantităţii de noxe avansează mult mai greu decât în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri