Redevine creditul în euro mai avantajos decât cel în lei?

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto: Guliver/Getty Images

La capătul unei perioade în care s-a chinuit să explice românilor de ce este mai bine să se împrumute în moneda națională, oficialii BNR riscă să vadă creditul în valută crescând fulgerător, după ce luni Banca Națională a crescut dobânda de referință.

The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto: Sean Gallup/Getty Images

România s-ar putea reîntoarce la creditul în monedă europeană, mai ieftin, în condițiile în care dobânda ROBOR, element de bază a dobânzilor la creditele luate în lei, se află în continuă creștere.

În urmă cu un an ROBOR la trei luni se situa la nivelul de 0,8 puncte procentuale, pentru a crește la un nivel de 2 puncte procentuale în prezent. Dobânzile de pe piaţa noastră vor creşte în mod inevitabil, pentru că inflaţia creşte, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit Bursa.ro.

"Dobânzile din piaţă au o tendinţă clară de creştere, în condiţiile în care inflaţia creşte foarte repede. Anul trecut s-a încheiat cu un nivel al inflaţiei foarte ridicat, de circa 3,3%, după estimările noastre pentru luna decembrie. Perspectivele arată că inflaţia va creşte în prima parte a acestui an până la 4,5-5%, iar, în acest context, inevitabil că şi dobânzile se vor majora, iar Banca Naţională a României (BNR) va trebui să reacţioneze (,,,) în acest an, estimăm că vor urma cinci aprecieri ale dobânzii de politică monetară, care considerăm că va ajunge 3%, la finalul lui 2018".

Creșterea dobânzilor la lei vine însă în contextul în care creditarea în monedă națională a depășit de abia recent creditarea în euro.

Echilibrul creditării lei și euro a survenit undeva în 2015. Astfel, dacă la finele lui 2014 creditul în lei acordat gospodăriilor era de 40,15 miliarde lei, iar cel în euro era de 51,93 miliarde lei, la finele lui 2015 s-a ajuns la un echilibru. Volumul creditelor în monedă națională a ajuns la finele lui 2015 la 52,62 milioane lei în timp ce creditarea în euro a ajuns la un echivalent de 47,44 miliarde lei. În luna noiembrie 2017 volumul creditul în lei a ajuns să fie dublul celui în valută, respectiv 79,5 miliarde lei față de un echivvalent de 37,9 miliarde lei.

De-a lungul timpului BNR s-a chinuit să explice românilor cât de bine este să se împrumute în monedă națională și ce avantajoase sunt creditele în lei.

Acum, tendința riscă să se inverseze. Aceasta deoarece, spre deosebire de creditul în monedă națională legat de un ROBOR capricios în creștere, cel în valută este corelat de EURIBOR, dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene care se mențione în prezent la valoarea negativă -0,329% (EURIBOR la trei luni).

Ionuț Dumitru crede că există riscul unui reviriment al creditării în monedă europeană. ”Este clar că exista acest risc în condițiile în care dobânzile la lei cresc mai repede decât cele la euro pentru că pe moment dobânzile la euro sunt scăzute și am văzut că banca centrală europeană păstrează stimulul monetar și nu face retragerea acestuia, mai amână acest moment”, a declarat marți Ionuț Dumitru pentru Digi24.ro.

Dacă crește costul creditului în lei, crește și riscul ca anumiți debitori să se gândească dacă nu este mai ieftin să se împrumute din nou în euro. El însă mai afirmă: Cred că riscul e diminuat și prin faptul că ar trebui să avem niște lecții învățate despre ce s-a întâmplat în trecut, oamenii conștientizează mai mult riscul valutar în contextul în care mesajele din partea BNR sunt că rata de schimb valutar va fi mai flexibilă decât în trecut. Aceasta înseamnă un potențial cost suplimentar venit pe canalul cursului valutar. Dacă ne uităm în perioada anterioară, leul mai degrabă se depreciează”. Mai precis dacă la creditul în lei românii are putea fi loviți de dobânzi în creștere, la creditul în euro impactul negativ va veni din partea cursului de schimb euro-leu ce stă la baza conversiei ratelor în euro în moneda națională în care se încasează salariile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri