Sari la conținut

România și Luxemburg conduc topul creșterilor în comerț

Țara noastră s-a situat pe locul doi în UE la creșterea comerțului cu amănuntul, în august.

mall

Luxemburg și România au înregistrat în august cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerțului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2015, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

În zona euro, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,6% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,1%. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare și de combustibili au crescut fiecare cu 2,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 1%.

Cele mai mari creșteri au fost raportate în Luxemburg (12,6%), România (11,7%) și Polonia (10,8%), singurele scăderi fiind înregistrate în Franța (minus 1,5%) și Danemarca (minus 0,8%).

În august, comparativ cu luna precedentă, comerțul cu amănuntul a scăzut cu 0,1% în UE și în zona euro, după ce în iulie s-a înregistrat o creștere de 0,3% în zona euro și de 0,5% în Uniunea Europeană. Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările produse non-alimentare și vânzările de alimente, băuturi și țigări au scăzut fiecare cu 0,2%, în timp ce vânzările de combustibili s-au majorat cu 0,2%.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Luxemburg (3,6%), Irlanda (1,5%) și Slovacia (1%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia, Polonia și Finlanda (toate cu minus 0,6%).

În România, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,2% în august, față de un declin de 0,4% în iulie.