Exclusiv Se poate organiza la restaurant o petrecere cu 100 de persoane? Reportaj cu camera ascunsă: „Este și aer condiționat!”

Data actualizării: Data publicării:
reastaurant cu clienti blurat
Foto: Guliver/GettyImages

Am auzit că unii fac „mese private” la restaurant, găsesc „soluții”, a declarat, miercuri seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Noi întotdeauna încercăm să găsim „soluții” și aceste „soluții”, uneori, duc la răspândirea bolii și duc la infectare, a avertizat Raed Arafat. 

În mod normal, în acest moment restaurantele nu au voie să funcționeze în interior decât cu maximum 20 de persoane, în cadrul unor evenimente private.

Proprietarii de localuri - îndeosebi cei cu spaţii generoase - aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea restaurantelor, ca să poată organiza evenimente mai mari. Acum sunt nevoiți să lucreze la mai puțin de jumătate din capacitate. Însă deocamdatăpare că suntem mai aproape de noi restricții decât de o nouă relaxare. 

Reporterii Digi24 au făcut un test: s-au pus în pielea unor clienți care vor să organizeze un eveniment privat cu 100 de persoane peste trei săptămâni. Urmăriți un material realizat cu o cameră ascunsă:

Echipa Digi24 a verificat scenariul de a organiza o petrecere cu 100 de persoane în data de 25 iulie.

Reporter: Cum putem să încăpem?

Reprezentantul unui local: Spațiu ar fi, dar avem ocupat, avem la 3:00 un botez aici, pe terasa aceasta. Bine, să vedem și cu regulile și ce se mai întâmplă.

Totuși, am primit o mică speranță și o invitație să revenim.

Am mers apoi și la un local din zona Sectorului 4.

- Vă lăsăm toată terasa, vă așezați cum doriți, i s-au dat asigurări reporterului. Nu am mai avut până acum, de ce să vorbesc aiurea, eu o să vorbesc cu șeful și mai reveniți, a adăugat angajata.

În alt caz, discuțiile au avansat și mai mult...

Reprezentant local: Trebuie să veniţi să lăsaţi un avans, să stabilim un meniu, i s-a transmis la telefon reporterului. Cel mai bine este acolo, este şi aer condiţionat, vă puteţi aduce şi muzică.

Reporter: Deci în sală ziceţi?

Reprezentant local: Da!

Alți patroni au fost însă mult mai prudenți sau chiar categorici: „Din păcate nu, pentru 80-100 de persoane sub nicio formă! În momentul de față și pentru 20 de persoane este un risc!”, este răspunsul primit de la reprezentantul unui alt local.

„Noi avem două spații care pot găzdui evenimente cu numărul dumneavoastră de persoane, dar trebuie urmărit un pic să vedem legal care sunt noile reguli. Putem organiza în exterior fără probleme, în cortul pus lângă locație. Vă propun să veniţi să vedeţi spaţiile”, ne-a spus reprezentanta unui alt restaurant.

Proprietarii de restaurante își doresc să poată primi pe terase - la o petrecere privată, de exemplu - 150 de persoane, adică un număr de trei ori mai mare față de ce permite legislația în acest moment, iar pentru spațiile interioare numărul persoanelor permise să crească de la 20 la 50 de persoane.

În ultimele zile au fost întâlniri între reprezentanții Guvernului și cei ai industriei ospitalității. Concluzia este că oamenii din domeniu speră că în scurt timp vor fi deschise și spațiile interioare.

„La discuțiile pe care le-am avut cu dl. Orban, la ultima întâlnire - mai bine să avem o industrie controlată și reglementată decât să avem o industrie care să „beneficieze” de interdicție totală. Asta e și intenția guvernului, să permită să funcționeze și în interior restaurantele. S-a format o comisie”, a declarat la Digi24 Daniel Mischie, președintele HORA.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri