O nouă strategie Carrefour: Consumatorii stabilesc preţul

Data actualizării: Data publicării:
carrefour

Carrefour va introduce pe rafturile supermarketurilor sale din Franţa o marcă de produse denumită „Cine este patronul? Marca consumatorului” al căror preţ şi condiţii de producţie au fost stabilite de consumatori, informează AFP. Noua strategie va fi aplicată de la sfârşitul lunii octombrie.

carrefour

Primul produs care va fi comercializat sub noua marcă este o cutie de lapte care va fi vândută cu 99 de eurocenţi litrul şi care va permite producătorilor să obţină o remuneraţie de aproximativ 39 de eurocenţi pe litru.

Comparativ, acordul convenit recent de agricultorii francezi cu grupul Lactalis fixează un preţ mediu de achiziţie de 27,5 eurocenţi pe litru iar înainte de acest acord Lactalis plătea producătorilor 25,69 eurocenţi pentru fiecare litru de lapte.

Tariful pentru această nouă marcă a fost stabilit chiar de consumatori, printr-un chestionar online, difuzat în vara acestui an, şi la care au participat 6.000 de consumatori.

„Este o premieră pentru Franţa precum şi o premieră mondială”, a declarat Nicolas Chabanne, preşedintele Gueules Cassées, o asociaţie care luptă împotriva risipei alimentare şi care a fost la originea acestei iniţiative.

Asociaţia a încheiat un parteneriat cu cooperativa agricolă Laiterie de Saint-Denis pe partea de colectare şi cu Carrefour pentru partea de distribuţie. Cei 51 de producători de lapte care vor beneficia de acest program sunt mici exploataţii familiale aflate în dificultate şi care vor livra o cantitate cuprinsă între 7 şi 10 milioane litri de lapte.

„În schimbul unui cost suplimentar minim (aproximativ 7 eurocenţi pe litru sau 3,50 euro pe an), consumatorii vor putea să se implice în salvarea acestui sector”, susţine Nicolas Chabanne. În schimbul banilor, consumatorii vor avea posibilitatea de a şti exact ceea ce consumă deoarece, pe lângă preţ, au votat şi asupra unui caiet de sarcini precise cu privire la producţie: laptele va proveni de la vaci care nu sunt hrănite cu organisme modificate genetic ci cu furaje locale şi care vor merge la păscut între 3 şi 6 luni pe an.

Pentru moment noua marcă se va limita la lapte dar iniţiatorii au în vedere extinderea la alte produse precum lactate, suc de mere, pizza sau delicatese, susţine Nicolas Chabanne. În mod similar, Carrefour a fost primul retailer care a răspuns pozitiv la această iniţiativă astfel că va fi distribuitor exclusiv însă asociaţia Les Gueules Cassées a contactat şi alte grupuri de distribuţie.

Cu peste 10.100 de magazine în 34 de ţări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial şi numărul unu în Europa.

În România, Grupul Carrefour numără 280 de magazine dintre care 29 hipermarketuri „Carrefour”, 111 supermarketuri „Market”, 43 magazine de proximitate „Express”, 10 magazine de proximitate „Contact”, un magazin de comerţ online: www.carrefour-online.ro şi 86 de magazine Billa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...