Tarife de interconectare: CE investighează ANCOM

Data publicării:
Mobile Deivices Users In Tokyo
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată privind politica ANCOM de a continua să aplice plafoanele actuale de preț, depățite ca valoare și mari, pentru serviciile de terminare a apelurilor de voce oferite de operatorii de telefonie fixă și mobilă din România.

Mobile Deivices Users In Tokyo
Foto: Gulliver/Getty Images

Potrivit Comisiei Europene, a fost inițiată o investigație aprofundată a propunerii autorității de reglementare în domeniul telecomunicațiilor din România (ANCOM) de a continua să aplice plafoanele actuale de preț pentru serviciile de terminare a apelurilor de voce angro oferite de operatorii de telefonie fixă și mobilă din România.

Ratele de terminare pe care ANCOM le propune să le păstreze au fost stabilite în 2014 pe baza unor cifre care sunt acum depășite, spune Comisia. Aceasta remarcă faptul că ratele de terminare a apelurilor în România rămân ridicate în comparație cu ratele de terminare a apelurilor în alte țări din UE.

Comisia consideră că propunerea ANCOM de a menține atât tarifele de interconectare pentru fix, cât și tarifele de interconectare pentru mobil la nivelurile actuale nu este conformă cu cadrul de reglementare.

Autoritatea de reglementare din România nu a furnizat o justificare adecvată conform căreia aceste tarife sunt în continuare adecvate în lumina evoluțiilor recente ale pieței. ANCOM propune continuarea impunerii tuturor operatorilor reglementați un plafon pentru tarife de interconectare pentru fix de 0,14 eurocenți min și un tarif pentru mobil de de 0,96 eurocenți / min.

Acest preț este inclus în factura finală a consumatorului pentru apelurile către un număr de alt operator. Tarifele propuse au fost stabilite inițial în 2014, pe baza unui model pur BU-LRIC (model de calcul a costurilor) dezvoltat în perioada 2012-2013.

În ciuda faptului că modelul este în prezent depășit, ANCOM nu are în vedere o revizuire a modelului sau o actualizare a cel puțin unor intrări de date, așa cum au făcut alte autorități naționale de reglementare în astfel de circumstanțe, își explică decizia Comisia Europeană.

ANCOM trage de timp?

În apărarea sa ANCOM spune că nu se așteaptă să înceapă procesul de revizuire a modelului său pur BU-LRIC înainte de anul viitor, după revizuirea definitivă a Recomandării UE privind tarifele de interconectare și adoptarea Codului european al comunicațiilor electronice.

Comisia consideră că ANCOM nu a furnizat suficiente dovezi că propunerea sa de a nu modifica modelul său de cost respectă cadrul de reglementare în vigoare în prezent.

Comisia este preocupată, în special, de faptul că tarifele stabilite în 2014 nu mai reflectă costurile unui operator ipotetic eficient, așa cum se cere în Recomandarea UE privind tarifele de interconectare.

O analiză a organismului BEREC (publicată în iunie 2017), arată că tarifele de interconectare pentru fix sunt printre cele mai ridicate tarife BU-LRIC din UE, iar cele pentru mobil sunt peste rata medie BU-LRIC a UE.

Ratele ridicate stabilite de ANCOM duc la crearea unor bariere pe piața internă, avertizează CE. Operatorii de telecomunicații din România ar putea continua să perceapă tarifele de interconectare mai mari decât tarifele medii în celelalte state membre, utilizând o limită BU-LRIC model.

Ce urmează?

Comisia are acum trei luni pentru a discuta cazul cu ANCOM, în strânsă cooperare cu organismul autorităților europene de reglementare (OAREC), pentru a elimina orice elemente care generează îndoieli serioase cu privire la respectarea legislației UE.

Comisia poate la sfârșitul perioadei de anchetă fie să ridice rezervele, fie să emită o recomandare în temeiul articolului 7 din Directiva-cadru care va impune ANCOM să modifice sau să retragă proiectul de măsură.

În cazul în care ANCOM nu și-a modificat sau retrage proiectul de măsură în absența unei justificări justificate valide, Comisia ar putea să își rezerve dreptul de a evalua dacă să ia în considerare alte măsuri legale disponibile.

Tarifele de interconectare sunt tarifele pe care operatorii de telecomunicații le percep reciproc pentru a furniza apeluri între rețele și fiecare operator are putere de piață asupra accesului la clienți în propria rețea. Aceste costuri sunt incluse în prețurile de plată plătite de consumatori și întreprinderi.

Tarifele de interconectare, mai mari ca in Franța și Spania

Poziția ANCOM duce la nemulțumiri ale unor operatori de telecomunicații. „Tariful de interconectare a reprezentat un element de bază esenţial fără de care ofertele cu trafic nelimitat nu ar fi fost posibile în momentul de faţă. Înainte nu vedeam sub nicio formă un preţ rezonabil la pachetele de minute nelimitate către alte reţele, iar evoluţia aceasta poate să continue. Decizia ANCOM are efect asupra tuturor cetăţenilor români”, explica recent, într-un comunicat de presă, Valentin Popoviciu, vice-președinte RCS-RDS.

„Cu cât amânăm acest demers mai mult, cu atât o posibilă reducere de tarife se duce mai departe în timp, astfel încât consumatoriii vor plăti în continuare preţuri mai mari pentru servicii pentru care, în mod rezonabil, ar trebui să plătească mai puţin”, spunea vicepreședintele RCS & RDS.

Deși tarifele de interconectare din România sunt la nivel nominal apropiate de media din Uniunea Europeană (fiind deja chiar mai mari decât media europeană), raportat la puterea de cumpărare a românilor aceste tarife sunt cele mai mari din UE potrivit unui studiu independent comandat de RCS & RDS companiei PwC Romania (PriceWaterhouseCoopers).

Alte autorități din Uniunea Europeană sunt la al doilea pas de recalculare a costurilor tarifelor de interconectare mobilă, recunoscând importanța acestora în ceea ce privește tarifele pe care le plătesc consumatorii. De exemplu, Spania și Franța au în curs demersuri prin care tarifele de interconectare vor înregistra scăderi până la niveluri de 0,65 eurocenți/minut, respectiv 0,74 până la 0,68 eurocenți/minut, în condițiile în care puterea de cumparare în aceste două țări este semnificativ mai mare decât în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri