Taxă de 7,7 euro/GB de date în roaming

Data publicării:
mobile-data-670x321

Taxa va fi aplicată după consumul resurselor din abonament și extraopțiuni.

Operatorii telecom vor aplica o taxă de 7,7 euro/GB de date, fără TVA, în roaming, după ce se consumă resursele din abonament sau extraopțiuni, începând de joi și până la finalul anului, urmând ca din 2018 tarifele de date să scadă treptat, potrivit Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații – ANCOM.

”De astăzi, 15 iunie 2017, datele (internetul mobil — MB/GB) consumate în roaming în statele membre UE, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE) se scad din resursele naționale incluse în abonamente sau extraopțiuni, potrivit mecanismului 'Roam like at home', iar după epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca în România. Totuși, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizări rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul național inclus în abonament/(extra)opțiune, depinzând de prețul acestuia. Limita rămâne neschimbată indiferent de consumul de date realizat la nivel național înainte de intrarea în roaming”', spune autoritatea.

În cazul în care furnizorii nu stabilesc o limită de utilizare rezonabilă a datelor în roaming în UE/SEE, datele consumate în roaming în UE/SEE se tarifează identic celor consumate în România.

Limitele minime vor crește anual, începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii prețului reglementat pentru 1 GB.

Valoarea maximă a suprataxei va scădea în fiecare an până în anul 2022 , informează ANCOM.

Furnizorii au obligația să le transmită utilizatorilor o notificare atunci când aceștia ating limita de utilizare rezonabilă a datelor în roaming (UE/SEE), indicând valoarea suprataxei care va fi aplicată pentru consumul suplimentar de date în roaming.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri