Contrabanda, principalul furnizor de țigarete în regiuni din nordul țării

Data publicării:
tigari de contrabanda captura

Contrabanda cu ţigări a crescut în România în prima lună a acestui an, până la 17,8% din piaţă, de la 17,5% la finalul anului trecut, arată un studiu publicat miercuri, realizat de compania de cercetare Novel Research, la solicitarea producătorilor de ţigarete din România, informează News.ro.

Potrivit producătorilor, fenomenul contrabandei a scăpat de sub control în unele judeţe vecine cu Ucraina şi Republica Moldova, unde ţigările de contrabandă domină piaţa.

Cea mai mare contrabandă are loc în regiunea Nord-Est, care cuprinde şase judeţe din Moldova şi în care ţigările de contrabandă reprezintă 36,8% din piaţa ţigaretelor. "Am semnalat încă de la semnarea Acordului de mic trafic de frontieră între România şi Ucraina că autorităţile nu vor fi pregătite să combată eficient noul val de contrabandă”, spune Gilda Lazăr, director responsabil de comunicare în cadrul producătorului de ţigarete JTI România.

În Suceava şi Botoşani, în multe sate şi comune, ponderea produselor ilegale ajunge şi la 90%. Un pachet de ţigarete, care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniţă cu 8 lei" , spune Gilda Lazăr.

Dar de unde vin țigările de contrabandă? După provenienţă, ponderea produselor cu timbru de Ucraina a crescut cu 5,5 puncte procentuale în prima lună din 2016, până la 22,5%. Aşa numitele „cheap whites”, ţigările considerate cele mai periculoase pentru sănătate pentru că au o provenienţă necontrolată, continuă să deţină cea mai mare cotă, de 56%, din totalul pieţei negre, arată datele studiului. Pe locurile următoare se află ţigările de contrabandă provenite din Moldova şi Serbia.

Producătorii de ţigări cer autorităţilor să se implice mai mult în reducerea fenomenului contrabandei, în cadrul unei strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri