Contractele păguboase, regulă la companiile de stat. Cum au decăzut Hidroelectrica, Oltchim şi CFR Marfă

Data publicării:
contracteCompanii

Lista se deschide cu Hidroelectrica. Cel mai mare producător de energie electrică a intrat în insolvenţă în vara anului trecut. Administratorul său judiciar, Remus Borzaa identificat nouă motive pentru care compania a ajuns în această situaţie. Printre ele: contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi, care au adus pierderi de 1,1 miliarde de euro, sau vânzarea de energie pe piaţa reglementată la costuri mai mici decât cel de producţie. În plus, seceta a redus producţia la un nivel minim istoric.

În cele mai multe cazuri, vinovatul este însă unul singur: „Cel mai deştept dintre băieţii deştepţi de la Hidroelectrica a fost tocmai statul român. Din cele nouă cauze identificate la Hidroelectrica ca fiind responsabile cu această stare de lucruri, opt cauze sunt imputabile unui management care a fost girat de statul român sau a unor măsuri legislative luate de statul român”, susţine Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Oltchim, perla industriei chimice româneşti, a ajuns în aceeaşi situaţie după ce a preluat o parte din rafinăria Arpechim, în 2009. Combinatul a cheltuit sume uriaşe pe retehnologizare, însă Arpechim nu a funcţionat nici măcar o zi de atunci. „Un contract care presupune în executarea sa peste 106 milioane de euro cheltuieli este în mod evident ceva care nu avea alt final decât insolvenţa acestei societăţi”, subliniază administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea.

La aceste motive se adaugă contractele încheiate cu firme conduse de directori, lideri sindicali din combinat sau de rude ale acestora.

 Citiți și: 

Ministrul Dan Nica: Poșta Română a fost „devalizată şi jumulită”

Dosarele penale ale Poştei Române. Foşti miniştri şi foşti directori ai companiei, acuzaţi de prejudicii de milioane


Nici CFR Marfă nu stă mai bine, cu pierderi de 1,2 miliarde de lei în ultimii cinci ani. Ca şi în cazurile de mai sus, contractele păguboase sunt cele care au pus transportatorul în dificultate. Un exemplu este contractul de asociere semnat de CFR Marfă cu principalul concurent - Grup Feroviar Român, care prevede închirierea de vagoane şi locomotive către alte firme.

Şi nu este singura investiţie păguboasă: CFR Marfă a plătit milioane de euro pe 160 de vagoane pe care pot fi urcate tirurile cu marfă, dar acestea nu au putut fi utilizate niciodată pentru că nu se potriveau pe şine.

Cauzele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica:

- Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi”;

- Achiziţionarea energiei de la producătorii de termoenergie sau de la terţi;

- Vânzarea de energie pe piaţa reglementată la tarife sub preţul de cost;

- Costurile majorate cu apa uzinată;

- Seceta;

- Managementul defectuos.

Firmele şi persoanele fizice care au făcut afaceri cu Oltchim:

- Protetchim, administrator Constantin Roibu - fostul director al Oltchim;

- Mihai Diculoiu - lider de sindicat;

- Chempro Chemicals, administrator Călin Alexandru Roibu - fiul fostului director al Oltchim;

- Oltgroup PVC, administrator Gheorghe Roibu - fratele fostului director al Oltchim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri