Conturile primăriilor cu datorii ar putea fi blocate

Data publicării:
29012013 20primarii 20conturi-46505

Pentru a evita aceast situaţie, Guvernul vrea să împrumute primăriile cu 500 de milioane de lei din Trezorerie, cu dobândă, pentru a acoperi 85 la sută din arierate.

Decizia vine după ce Fondul Monetar Internaţional a cerut reducerea datoriilor autorităţilor locale.

În prezent, primăriile din ţară au datorii cumulate de 840 de milioane de lei. În 2013, datoriile trebuie să scadă până la 300 de milioane de lei.

Comentariu Business Club

Cel puţin e vorba de bani cu împrumut care au dobândă de 5,25% şi mai trebuie daţi înapoi. Nu se aplică pentru moment acea boală veche de a da de la bugetul central bani către administraţiile locale pentru plata datoriilor. Pentru moment, că în rest nu avem de unde să ştim dacă dispare această meteahnă.

Tot o parte bună este că banii vor fi folosiţi pentru a plăti furnizorii primăriilor. Deci se deblochează Fonduri, adică este irigată economia. E foarte important acest lucru. Problema este dacă acest cerc se va închide. Dacă primăriile vor plăti apoi împrumuturile către Trezorerie. Ordonanţa prevede că împrumuturile date de trezorerie se achită în rate, începând cu luna de după acordarea banilor. Dacă nu, încep să curgă penalizările.

În toată această schemă pusă la punct la guvern sau la finanţe, nu există garanţia că banii se vor întoarce. Primăriile au ajuns să aibă datorii pentru că nu au ştiut cum să se administreze sau pur şi simplu au mers de la început pe ideea că vor fi salvaţi de la centru. Iar acest lucru se face pentru că autoritățile locale nu au surse de bani, cu toată acea majorare obligatorie a taxelor şi impozitelor locale cu 16%.

Ok, nu mai avem alegeri pentru primari decât în 2016, dar sunt primării din ţară care nu îşi pot asigura nici măcar salariile căci, chiar dacă nu au venituri, au personal supradimensionat. Deci există un risc mare de neplată, pentru că mai e şi mentalitatea dată de experienţele anterioare, că lasă că la un moment dat o să se şteargă datoriile. Şi prin urmare ce va ieşi. Arieratele vor apărea iarăşi, dar creditor va fi bugetul central.

Există de anul trecut o lege care permite primăriilor, permite nu impune, să ia împrumuturi de la Trezorerie pe maximum cinci ani, dar aşa cum arată cifrele avem în continuare arietate mari. E mai uşor să primească de la buget de la fondul de urgenţă, decât să ia bani cu dobândă. Și mai e o chestiune. Arieratele către furnizori sunt aşa cum arată datele guvernului, aproape 200 de milioane de euro. Dar la prezentarea bugetului cetăţeanului premierul Victor Ponta a prezentat o cifră mai mare: 2,2 miliarde de euro datorii ale autorităţilor locale. Ceea ce înseamnă că primăriile au deja datorii către centru de două miliarde de euro. Dacă cifra este reală atunci e grav de tot, or ea a fost pusă acolo pentru a invoca greaua moştenire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri