Costul depresiei. Companiile europene pierd 100 de miliarde de euro anual

Data publicării:
angajati-1

Un angajat cu depresie munceşte mai puţin şi mai prost. Există statistici potrivit cărora România pierde 1% din Produsul Intern Brut din cauza tulburărilor depresive, adică circa 1,4 miliarde de euro. Costul mediu pentru impactul bolilor neuro-psihice se ridică în România la circa 500 de euro pe cap de locuitor, anual.

Este de 10 ori mai puţin faţă de media europeană. Asta şi pentru că, în România, simptomele depresiei nu sunt recunoscute şi nici tratate la timp.

Problema este însă aceeaşi peste tot în Europa. Un studiu recent al Universităţii din Londra arată că angajatorii europeni nu fac mari eforturi să-şi ajute salariaţii cu probleme. Managerii din Danemarca sunt cei mai înţelegători, pe când francezii se limitează la a-şi trimite angajaţii la medic. De cele mai multe ori, problema depresiei este ascunsă sub preş, deşi este foarte des întâlnită.

În Europa sunt 30 de miloane de oameni care luptă cu depresia. Peste 350 de milioane de persoane la nivel mondial suferă de această boală, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Depresia este boala cu cel mai mare impact social şi economic din lume. Companiile farmaceutice obţin câştiguri de milioane din vânzarea de medicamente antidepresive. Piaţa americană este cea mai mare, cu o valoare de circa 7 miliarde de dolari. În România, cele mai recente date indicau o piaţă a pastilelor antidepresie de 20 de milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri