Craiova devine un important centru IT al ţării

Data publicării:
calculator mediafax

Absolvenţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea din Craiova sunt una dintre principalele atracţii pentru investitori. Dintre sutele de specialişti în IT care ies de pe băncile facultăţii anual, mulţi au fost nevoiţi în trecut să-şi caute slujbe departe de casă.

Aşa că acum tinerii îşi găsesc de lucru în oraş, iar angajatorii beneficiază de forţă de muncă specializată la costuri mult mai mici decât în străinătate. Şi asta în condiţiile în care salariile pe care le dau angajaţilor sunt cu mult peste media judeţului.

Început timid

Primele firme de software au fost înfiinţate în Craiova în urmă cu mai bine de şase ani. Începutul a fost timid, însă acum sunt cel puţin zece companii puternice din domeniul IT care au aproape o mie de angajaţi. Unul dintre primii investitori în acest domeniu a fost un olandez.

„La început în Craiova era inexistent domeniul IT. Harduri şi calculatoare erau, dar software nu. Nu exista o firmă, atunci, în 1998. S-a dezvoltat şi firma noastră şi alte firme cred că a crescut cu mii la sută”, spune Han int Veld, director al firmei Netrom.

Şi pentru nemţi, Craiova a fost un fel de El Dorado al informaticii. O cunoscută companie germană a deschis aici un punct de lucru cu aproape 200 de angajaţi şi livrează sisteme electronice pentru nume sonore din industria auto.

„Dezvoltarea IT în Craiova este foarte importantă, devine un centru foarte important IT şi este foarte important pentru clienţi să aibă o zonă de resurse foarte mare”, explică Sorin Niţulete, şef al departamentului Hella Craiova.

Salarii mai mari

Poate cel mai mare câştig pentru Craiova este faptul că mulţi tineri îşi pot își un loc de muncă bine plătit. Este vorba despre studenţii de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Craiova care au avut oportunitatea să-şi pună în practică ideile la companii de renume internaţional.

„De câţiva ani apar oportunităţi pentru studenţi în Craiova şi asta sper că îi face să nu mai dorească să plece peste hotare aşa cum m-au convins şi pe mine”, spune Laura Dimescu, software project manager.

Expansiunea în domeniul IT din Craiova este demonstrată şi de apariţia unor firme mai mici care atrag şi ele forţa de muncă specializată.

„S-a creeat chiar un pol IT în Oltenia, sperăm să-l dezvoltăm în continuare. În viitor studenţii vor câştiga din ce în ce mai mult în acest domeniu”, spune Dan Popescu,preşedinte ARIES Craiova

Firmele IT din zonă contribuie prin spozorizări la dotarea laboratoarelor din cadrul Universităţii din Craiova, iar studenţii fac practică la aceste societăţi. În curând, o altă mare companie de software din Danemarca a anunţat că-şi va deschide o filială în Bănie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri